Annons

Bitcoinbrytaren: ”Vi satsar 100 miljoner dollar på Boden”

Harry Pokrandt är vd för det börsnoterade bolaget Hive Blockchain Technology.
Harry Pokrandt är vd för det börsnoterade bolaget Hive Blockchain Technology. Foto: Press
Det kanadensiska bolaget Hive tar in 100 miljoner dollar för att expandera sin brytning av kryptovalutor i Sverige. ”Det finns en stor tidspress, vi vill påbörja brytandet så fort som möjligt”, säger vd:n Harry Pokrandt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i år grundades det numera börsnoterade Hive Blockchain. Bolaget, vars syfte är att ta in externt kapital för brytning av kryptovalutor, ägs till 30 procent av Genesis Mining. 

Vi har redan ett par ställen på Island men brytningen vi nu bygger upp i Sverige kommer att vara närmare tio gånger så stor

”Man kan säga att det är vi som förser Genesis med kapitalet och i gengäld så bygger de upp infrastrukturen och sköter det operativa på plats”, säger Hives vd Harry Pokrandt på telefon från Vancouver där bolaget har sitt huvudkontor. 

I maj i år noterades Hive på Torontobörsen och nu har bolaget säkrat 115 miljoner dollar, motsvarande 966 miljoner kronor, av investerare. Över 800 miljoner har öronmärkts för att bryta kryptovalutor i Boden. 

”Vi har redan ett par ställen på Island men brytningen vi nu bygger upp i Sverige kommer att vara närmare tio gånger så stor”, säger Harry Pokrandt.

Läs även: Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva

Att man valt just Boden beror inte bara på de billiga svenska elpriserna och kylan utan även på det politiska klimatet i Sverige.

”Våra investerare skulle inte ha varit lika intresserade om vi istället hade valt ett land som Ryssland eller Kina”, säger Harry Pokrandt.

Kapitalet ska förse Genesis Mining med den hårdvara som är beställd för att börja bryta, men även gå till att bygga fyra till sex nya datahallar på ett anslutande fält.

Harry Pokrandts förhoppning är att brytningen av kryptovalutor, som bygger på användningen av en typ av grafikkort, ska dra igång i de existerande byggnaderna redan i början av januari. Det kan röra sig om valutor som dash, ether och monero. För bitcoinbrytning behövs en annan hårdvara, vid namn Asic, som kommer att levereras till månadsskiftet augusti-september när de nya datahallarna är klara.

Bitcoinbrytning kan vara en mycket lönsam affärsverksamhet

”Det finns en stor tidspress. Varje dag som vi inte bryter förlorar vi pengar eftersom kostnaden för varje brytning hela tiden ökar. Man vill komma igång så snabbt som möjligt”, säger han.

Är det inte försent att börja bryta bitcoins i september? 

”Den frågan har man kunnat ställa närsomhelst de senaste fem åren men brytningen fortsätter. Bitcoinbrytning kan vara en mycket lönsam affärsverksamhet”, säger han. 

Harry Pokrandt har ett förflutet som verkställande chef på en kanadensisk investmentbank men även från ett antal styrelseuppdrag. Men intresset för kryptovalutor och framför allt blockkedjetekniken har han haft längre än sin position på Hive. 

Och Harry Pokrandt kan inte klaga på hur marknaden har tagit emot bolaget.

”Vi har haft tur med vår tajming. Vi kunde inte förutse detta när vi gick till börsen i maj men sen dess har intresset både för kryptovalutor och för blockkedjetekniken i stort växt enormt mycket”, säger han.

Läs även: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss 


FAKTARUTA: SÅ GÅR BRYTNINGEN TILL

Både bolag och privatpersoner som vill bryta kryptovalutor behöver:

1. en plats som har ett fläktsystem för att kyla ner datorerna som bryter
2. datorer vars enda uppgift är att bryta
3. en specialdesignad hårdvara, Asic för bitcoin eller ett grafikkort (GPU) för andra kryptovalutor, som utför själva arbetet
4. en mjukvara för att bryta
5. ett säkert nätverk som ger dig bra uppkoppling
6. god tillgång till billig el eftersom brytningen är högintensiv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer