Hoppa till innehållet

Bitcoinbrytaren: ”Vi satsar 100 miljoner dollar på Boden”

Det kanadensiska bolaget Hive tar in 100 miljoner dollar för att expandera sin brytning av kryptovalutor i Sverige. ”Det finns en stor tidspress, vi vill påbörja brytandet så fort som möjligt”, säger vd:n Harry Pokrandt. 

Harry Pokrandt är vd för det börsnoterade bolaget Hive Blockchain Technology.
Harry Pokrandt är vd för det börsnoterade bolaget Hive Blockchain Technology.Foto: Press

Tidigare i år grundades det numera börsnoterade Hive Blockchain. Bolaget, vars syfte är att ta in externt kapital för brytning av kryptovalutor, ägs till 30 procent av Genesis Mining. 

Vi har redan ett par ställen på Island men brytningen vi nu bygger upp i Sverige kommer att vara närmare tio gånger så stor

”Man kan säga att det är vi som förser Genesis med kapitalet och i gengäld så bygger de upp infrastrukturen och sköter det operativa på plats”, säger Hives vd Harry Pokrandt på telefon från Vancouver där bolaget har sitt huvudkontor. 

I maj i år noterades Hive på Torontobörsen och nu har bolaget säkrat 115 miljoner dollar, motsvarande 966 miljoner kronor, av investerare. Över 800 miljoner har öronmärkts för att bryta kryptovalutor i Boden. 

”Vi har redan ett par ställen på Island men brytningen vi nu bygger upp i Sverige kommer att vara närmare tio gånger så stor”, säger Harry Pokrandt.

Läs även: Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva

Att man valt just Boden beror inte bara på de billiga svenska elpriserna och kylan utan även på det politiska klimatet i Sverige.

”Våra investerare skulle inte ha varit lika intresserade om vi istället hade valt ett land som Ryssland eller Kina”, säger Harry Pokrandt.

Kapitalet ska förse Genesis Mining med den hårdvara som är beställd för att börja bryta, men även gå till att bygga fyra till sex nya datahallar på ett anslutande fält.

Harry Pokrandts förhoppning är att brytningen av kryptovalutor, som bygger på användningen av en typ av grafikkort, ska dra igång i de existerande byggnaderna redan i början av januari. Det kan röra sig om valutor som dash, ether och monero. För bitcoinbrytning behövs en annan hårdvara, vid namn Asic, som kommer att levereras till månadsskiftet augusti-september när de nya datahallarna är klara.

Bitcoinbrytning kan vara en mycket lönsam affärsverksamhet

”Det finns en stor tidspress. Varje dag som vi inte bryter förlorar vi pengar eftersom kostnaden för varje brytning hela tiden ökar. Man vill komma igång så snabbt som möjligt”, säger han.

Är det inte försent att börja bryta bitcoins i september? 

”Den frågan har man kunnat ställa närsomhelst de senaste fem åren men brytningen fortsätter. Bitcoinbrytning kan vara en mycket lönsam affärsverksamhet”, säger han. 

Harry Pokrandt har ett förflutet som verkställande chef på en kanadensisk investmentbank men även från ett antal styrelseuppdrag. Men intresset för kryptovalutor och framför allt blockkedjetekniken har han haft längre än sin position på Hive. 

Och Harry Pokrandt kan inte klaga på hur marknaden har tagit emot bolaget.

”Vi har haft tur med vår tajming. Vi kunde inte förutse detta när vi gick till börsen i maj men sen dess har intresset både för kryptovalutor och för blockkedjetekniken i stort växt enormt mycket”, säger han.

Läs även: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss 


FAKTARUTA: SÅ GÅR BRYTNINGEN TILL

Både bolag och privatpersoner som vill bryta kryptovalutor behöver:

1. en plats som har ett fläktsystem för att kyla ner datorerna som bryter
2. datorer vars enda uppgift är att bryta
3. en specialdesignad hårdvara, Asic för bitcoin eller ett grafikkort (GPU) för andra kryptovalutor, som utför själva arbetet
4. en mjukvara för att bryta
5. ett säkert nätverk som ger dig bra uppkoppling
6. god tillgång till billig el eftersom brytningen är högintensiv.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera