Hoppa till innehållet

Bitcoinbrytning på Island drar snart mer energi än landets hushåll

Antalet datacenter som bryter kryptovalutor har ökat dramatiskt på Island. I år kan den energitörstiga sektorns elkonsumtion gå om landets hushåll. 

Det geotermiska energikraftverket i Grindavik på Island.
Det geotermiska energikraftverket i Grindavik på Island.Foto: Egill Bjarnason

Det är Johann Snorri Sigurgbergsson på energibolaget HS Orka som i en intervju med BBC flaggar för att bitcoinrytarnas snabba etableringstakt på Island är på väg att rita om landets energikarta. 

Under de senaste åren har Island, med en befolkning på omkring 340 000 personer, sett en dramatisk ökning av antalet nya datacenter, som dras till landet tack vare det svala klimatet och den stora tillgången på förnybar termisk energi. Och intresset för att slå upp nya datacenter för bitcoinbrytning är långt ifrån mättad. 

Läs mer: Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva 

”Om alla dessa projekt blir verklighet kommer vi inte ha tillräckligt med energi till dem”, säger Johann Snorri Sigurgbergsson till BBC.  

Enligt Johann Snorri Sigurgbergssons beräkningar kommer datacenter som sysslar med bitcoinbrytning konsumera omkring 840 gigawatt-timmar vilket kan jämföras med de omkring 700 gigwatt-timmar som Island hushåll konsumerar varje år. 

”Vad vi ser nu är en näst intill exponentiell tillväxt i datacenternas energikonsumtion”, säger Johann Snorri Sigurgbergsson till BBC. 

Det är dock inte bara på Island som intresset för att etablera datacenter för brytning av kryptovalutor är stort. Di Digital har tidigare rapporterat om flera bolag som nyligen etablerat sig i svenska Boden. 

Läs mer: Bitcoinbrytaren: ”Vi satsar 100 miljoner dollar på Boden” 

SÅ HUR GÅR BRYTNINGEN TILL:

Både bolag och privatpersoner som vill bryta kryptovalutor behöver:

1. en plats som har ett fläktsystem för att kyla ner datorerna som bryter
2. datorer vars enda uppgift är att bryta
3. en specialdesignad hårdvara, Asic för bitcoin eller ett grafikkort (GPU) för andra kryptvalutor
4. en mjukvara för att bryta
5. ett säkert nätverk som ger dig bra uppkoppling
6. god tillgång till billig el eftersom brytningen är högintensiv.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera