Annons

Bitcoinkursen knäckte KNC Miner – ansöker om konkurs

Sam Cole, vd för KNC Miner.
Sam Cole, vd för KNC Miner.
Först halverades personalstyrkan. Sedan kom två stämningar i Stockholms tingsrätt. Nu ansöker bitcoinbrytaren KNC Miner om konkurs. Ett fyrtiotal anställda drabbas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Drygt 220 miljoner kronor i riskkapital räckte inte. Bitcoinkursen tog knäcken på KNC Miner.

”Om priset hade varit högre och våra kostnader lägre skulle vi ha klarat oss. Just nu kan vi inte påverka dessa saker”, säger KNC Miners vd Sam Cole kort efter konkursbeskedet.

Beslutet om KNC Miners konkurs togs under eftermiddagen, uppger konkursförvaltaren Nils Åberg för Di Digital.

Våra investerare är inte glada

Bolaget har i dag 20 anställda i Stockholm, men ansvarar också för datahallar i Boden där man har brutit bitcoin för egen vinning. Där påverkas 13 eller 14 heltidsanställda samt ett antal deltidsarbetare och konsulter, uppger bolaget.

Läs mer: Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

”Alla behåller sina jobb just nu. Vad som händer om några veckor kan jag inte säga. Alla har informerats om konkursen”‚ säger Sam Cole.

Bland valutabrytarbolagets ägare finns riskkapitalbolagen Creandum, GP Bullhound och Accel Partners. I fjol deltog samtliga i en nyemission värd 125 miljoner kronor.

Sammantaget har KNC Miner tagit in över 220 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List

”Vi har talat med en majoritet av ägarna och sa att detta var en möjlighet”‚ säger Sam Cole.

Konkursförvaltaren Nils Åberg ser en försäljning av bolaget som huvudalternativet just nu.

”Huvudspåret är att säkerställa den produktion som just nu pågår. Planen är att man ska fortsätta verksamheten och ambitionen är att det kan bidra till en bra lösning hos en ny tagare”, säger han.

Den 10 juli väntas bitcoinbrytningens lönsamhet minska eftersom produktionstakten sänks. Kranen till den nya valutan dras åt något. Tilldelningen av nya enheter blir då 1 800 per dag, till skillnad från dagens 3 600.

Nils Åberg bekräftar att intäkterna från bitcoinbrytning väntas minska i ”tidig sommar”, men att KNC Miners verksamhet är i drift en tid till.

”Huvudspår är en fortsatt drift under en tidsperiod, med efterföljande försäljning av verksamheten", säger han.

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Att bitcoinkranen dras åt skulle slå hårt mot KNC Miner, enligt Sam Cole.

”Det ligger i de flestas bästa intresse att ansöka om konkurs”, säger han.

I april friades KNC Miner i tingsrätten efter att ha anklagats för falska löften om leveransdatum och icke-fungerande maskiner. Samma dag som domen föll stämdes KNC Miner dock på nytt, denna gång på närmare 23 miljoner kronor, för att ha levererat brytningsmaskiner som inte levt upp till förväntan.

KNC Miner nådde över en halv miljard kronor i omsättning under 2014. I februari lät man dock tolv anställda lämna bitcoinbolaget.

Det ligger i de flestas bästa intresse att ansöka om konkurs

Det motsvarade drygt hälften av den dåvarande personalstyrkan, bekräftar Sam Cole i dag.

”Med oss handlade det om att åka till månen eller ingenstans. Vi siktade aldrig på att bygga ett medelstort företag. Våra investerare är inte glada, men de förstår situationen.”

Riskkapitaljätten Creandum stämmer in i svansången på sin webbplats.

”Att misslyckas är hårt och skoningslöst, men det är ibland oundvikligt när grundare och investerarna siktar mot stjärnorna”, skriver bolaget i ett uttalande.

Läs även: Kommentar: Nonsensförklaringar om KNC Miner-konkursen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer