Annons

Bitcoinpriset kvar kring 12.000 dollar: ”Kopplat till svagare yuan”

Bitcoinpriset har stigit under sommaren efter att ha rasat ordentligt från toppnivåerna i slutet av 2017.
Bitcoinpriset har stigit under sommaren efter att ha rasat ordentligt från toppnivåerna i slutet av 2017. Foto: Amanda Lindgren
Bitcoinpriset passerade på tisdagen 12.000 dollar innan det vände nedåt. ”Det finns en viss koppling till en försvagad yuan”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rörelserna på valutamarknaden ser ut att ha fått vissa investerare att fly till den skakiga marknaden för bitcoin.

Bitcoinpriset stod vid lunchtid på tisdagen i 12.289 dollar, enligt Coindesk. Det var nästan i höjd med årets högsta notering hittills från den 10 juli.

Dessförinnan hade det gått 18 månader sedan bitcoinpriset noterade liknande nivåer.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, ser en koppling till den kinesiska yuanen, som försvagades kraftigt mot dollarn under måndagen för att sedan återhämta sig något på tisdagen.

”Det finns en viss koppling där. Det har man också sett vid tidigare tillfällen då yuanen har försvagats. Om kineser börjar oroa sig för att den egna valutan börjar trendmässigt försvagas så kanske de söker andra alternativ”, säger Johan Javeus.

Kineser som vill undvika att exponeras mot den egna valutan har i allmänhet inte möjlighet att köpa dollar eller euro, påpekar han.

”Då blir bitcoin och kryptovalutor ett alternativ. Inte för alla, men för tillräckligt många för att kunna skapa en sådan här rörelse.”

Den kinesiska valutan steg något under tisdagen efter att ha sjunkit till över sju per dollar, vilket inte hade hänt sedan 2008.

Vid lunchtid försäkrade Kinas centralbank ett antal utländska företag att man inte skulle låta yuanen sjunka i markant i värde, enligt Bloomberg.

Efter lunch föll också bitcoinpriset till drygt 11.700 dollar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer