Hoppa till innehållet

Bitcoinrysaren gav bingo på börsen

Bitcoinbolaget XBT Provider får en ny ägare och gör comeback på börsen, som Di Digital kunde avslöja i går. De två veckor långa handelsstoppet blev till en superaffär för investerarna. 

I går kunde Di Digital avslöja att bitcoinbolaget XBT Provider, tidigare ett dotterbolag till konkursdrabbade KNC Miner, var på väg att köpas upp

Nu offentliggörs affären. Köparen är Jerseybaserade Global Advisors, ett investmentbolag som enligt ett pressmeddelande från XBT Provider är “fokuserat på bitcoin och blockchain-relaterade produkter”. 

I och med affären gör XBT Providers bitcoincertifikat också comeback på Stockholmsbörsen, det efter att ha varit handelsstoppade i över två veckor. 

Handelsstoppet berodde på att konkursförsatta KNC Miner tidigare stod som garant för XBT Providers certifikat. Efter konkursen fanns i praktiken alltså ingen som kunde garantera instrumentens värde. Nu träder alltså Global Advisors in som ny garant för certifikaten. 

XBT Providers certifikat är i praktiken börshandlade värdepapper som följer bitcoin-kursen. De ger alltså investerare möjlighet att spekulera i den digitala valutan, utan att behöva köpa och sälja faktiska bitcoin. 

Uppköpet är goda nyheter för de investerare som satsat pengar i XBT Providers certifikat. Enligt uppgift till Di Digital förvaltar bolaget över 85 miljoner kronor från cirka 500 institutioner och småsparare. 

Goda nyheter är också att bitcoinpriset, under den tid som XBT Providers certifikat varit handelsstoppade, rusat till den högsta noteringen på flera år. 

Vid handelsstoppet den 27 maj handlades certifikatet Bitcoin Tracker One för 18,4 kr. Vid niotiden på tisdag morgon handlades det för 25,2 kr, en ökning på nära 50 procent.

Global Advisors förvärvar i praktiken XBT Provider ur KNC Miners konkursbo. KNC Miner kontrollerade tidigare 72 procent av XBT Provider.

XBT Providers vd Johan Wattenström vill inte uppge någon prislapp på affären.

“Vi blir en del av Global Advisors. Därmed får vi en reglerad och stark ägare. Vi är i en betydligt bättre situation idag än vad vi var under KNC”, säger han.

 

Di Digital har sökt företrädare för Nasdaq OMX för en kommentar. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera