Annons

Blockade kontroversiell sminkvideo – Tiktok ber om ursäkt

Till vänster: Zhang Yiming, Bytedances grundare. Till höger: skärmdump från Feroza Azizs video på Tiktok.
Till vänster: Zhang Yiming, Bytedances grundare. Till höger: skärmdump från Feroza Azizs video på Tiktok. Foto: TT/Skärmdump
Den kinesiska appen Tiktok, som är en plattform för korta videor, har bett om ursäkt för att en uppmärksammad video har raderats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 

I videon ägnar den amerikanska tonåringen Feroza Aziz flera minuter åt att berätta om situationen för folkgruppen uigurer i Kina. För att videon inte skulle plockas ned förklädde tonåringen den till en ”make up tutorial”, alltså en instruktionsvideo för hur man sminkar sig.

Men videon plockades ned i alla fall, och Feroza Aziz blockerades från appen. Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, har nu erkänt att videon raderades. Det ska dock inte röra sig om någon censur, enligt företaget, utan om ett ”moderationsfel”.

Enligt Tiktok togs kontot bort på grund av en tidigare video där en bild på Osama bin Laden förekom. 

”Tiktok begränsar inte politiskt innehåll, förutom i extrema fall såsom hets mot folkgrupp”, säger en talesperson för appen till Financial Times. 

Människorättsorganisationer uppskattar att över en miljon ur Kinas muslimska minoritet, främst uigurer, har tillfångatagits och satts i ”omskolningsläger” i Xinjangprovinsen.

Läs mer: Efter censuranklagelser – Bytedance separerar Tiktok från kinesiska bolag 

Bytedance lanserar ”Spotify dödare”. Mer i senaste Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer