Hoppa till innehållet

Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

SEB och Nordea investerar tiotals miljoner kronor när R3, ett bankkonsortium för blockkedjeteknik, tar in närmare en miljard kronor. Tekniken, som ligger till grund för bitcoin, lovar att göra internationella transaktioner snabbare och billigare. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.Foto: Amanda Lindgren

R3, det internationella konsortiet för blockkedjeteknik, tar in 930 miljoner kronor i riskkapital. Rundan utgör de första två delarna i en trestegsprocess. Investeringen beskrivs som den största någonsin i blockkedjeteknik. 

“R3 har visat att den kollaborativa modellen är framgångsrik när det gäller att driva innovation av finansiella tjänster på en nivå som aldrig tidigare skådats”, säger David E. Rutter, vd för R3.

Kapitalet ska användas till att påskynda den tekniska utvecklingen och utöka antalet strategiska partnerskap inför lanseringen av en rad nya finansiella produkter. Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. (Strikt räknat är R3 inte blockchain.)

Läs mer: Ny rekordnivå för Bitcoin – handlas över 2100 dollar

Går allt väl blir Corda ett internationellt nav för snabba, billiga överföringar av allt från valuta- och aktieaffärer till kontraktsskrivningar för affärer över landsgränser.

Huvudsakliga investerare är SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. Andra stora investerare är ING, Banco Bradesco, Itaú Unibanco S.A., Natixis, Barclays, UBS och Wells Fargo.

Även R3:s tre nordiska medlemmar, SEB, Nordea och Danske Bank, är med och investerar tiotals miljoner kronor, enligt uppgift. SEB går exempelvis in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, säger David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, utan att vilja nämna summan.

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

Enligt David Sonnek deltar SEB främst i kapitalrundan för att banken har nytta av samarbetet. 

”Den primära avkastningen kommer från lärandet och deltagandet i de gemensamma projekten. Det finns en intäktsmodell för R3, men det kommer ta väldigt lång tid innan den går igång”, säger han.

Foto:
Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, föreläste vid Di:s fintech-konferens i oktober i fjol.

Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, uttryckte i oktober i fjol oro för att bråk om patenträtter riskerade att skjuta processen i sank. Vissa R3-medlemmar hade då i hemlighet sökt patent på vissa tjänster som byggde på blockchain-teknik. 

”De problemen är nu lösta. Man har lyckats samlas kring idén om att nätverkseffekten som är kärnan i tekniken. Det går inte att skapa den på egen hand”, säger Kristian Gårder idag.

Läs mer: Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Han betonar även att SEB ser det som glädjande att R3 och Corda utvecklats till en öppen plattform vars medlemmar växt från 9 till 85 på två år. Han menar att svenska tjänster som Swish och Bank-id visar hur öppna system maximerar kundnyttan. 

Sista steget i kapitalrundan öppnas nu för övriga R3-medlemmar, samt icke-institutionella investerare som inte är med på R3-tåget, senare i år.


Om R3, Corda och blockchain

SEB var en av de partners som grundade R3 i september 2015. Merparten av världens internationella storbanker är idag med i projektet som redan innan miljardinvesteringen kostat 100-tals miljoner kronor.

R3 sysselsätter idag 110 heltidsanställda medarbetare som servar 85 internationella banker och myndigheter på sex kontinenter. Samarbetet stöds vidare av cirka 2000 tekniska- finansiella- och juridiska experter som jobbar på medlemsbolagen. Här ingår allt från banker och centralbanker, till clearinghus, börser, myndigheter och it-jättar. 

Läs mer: Toyota satsar på bitcoin-teknik för nästa generations bilar

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda som ska utgöra navet i en rad nya finansiella tjänster. Med Corda ska banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Den banbrytande blockchain-tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden. R3 bygger på blockchain. Men strikt räknat är det inte samma teknik. Gemensamt för båda är användandet av distribuerade digitala liggare.

Fotnot: David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, talar vid Dagens Industris konferens Fintech den 4 oktober, 2017.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera