Annons

“Blocket för konsulter” förmedlar jobb för miljarder

Manuel de Verdier, vd och medgrundare på Resrc
Manuel de Verdier, vd och medgrundare på Resrc Foto: Privat
Marknadsplatsen Resrc grundades för två år sedan. Redan idag annonseras konsultuppdrag för över en miljard kronor i månaden på plattformen. “Vi spränger tjugomiljardersgränsen i år”, säger medgrundare Daniel Asvelius.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För att vara en bransch med fokus på digitalisering är it-konsultvärlden ofta förvånansvärt konservativ, åtminstone när det kommer till försäljning av de egna tjänsterna.  

”Konsultbranschens försäljningsmodeller är kvar där andra branscher var för tiotals år sedan. Man gör fortfarande affärer på personliga relationer trots att branschen idag har hundratusentals anställda”, säger Daniel Asvelius, medgrundare på Resrc.

Det är just det som Resrc hoppas bringa ordning i. Tjänsten kan enklast beskrivas som ett Blocket för konsultuppdrag. Resrc driver en öppen marknadsplats där konsultköpare och mäklare kan annonsera lediga uppdrag och där konsulter – enmansföretagare liksom stora konsultbolag – kan lägga bud och erbjuda sina tjänster.

Konsultbranschens försäljningsmodeller är kvar där andra branscher var för tiotals år sedan. 

“Vi såg tydligt att det fanns ett stort behov av att samla den här branschen på en gemensam plattform. Obeläggningen i konsultbranschen handlar inte om brist på uppdrag utan om brist på kommunikation. Det finns ett stort mismatch mellan köpare och säljare,” säger Daniel Asvelius.

Bolaget har sex medgrundare: Vd Manuel de Verdier, Daniel Asvelius, Magnus de Verdier, Nils Lager, Jakob Cardell och Benny Silfvergren. Alla har de en bakgrund på Zerochaos, en av världens största konsultmäklare.

Resrc har vuxit snabbt sedan starten för drygt ett år sedan. Idag annonseras mellan 1000 och 2000 konsultuppdrag i månaden på plattformen. Bland användarna finns stora bemanningsbolag som Proffice och Poolia, men också konsultbolag som börsnoterade Cybercom och Sigma samt Saab-ägda Combitech.  

Det är alltså stora summor pengar som byter händer via bolagets plattform.  

“Vår uppskattning är att en beställning brukar vara på i genomsnitt 1 miljon kronor. Det betyder att vi spränger 20-miljardersgränsen i år, sett till värdet på de uppdrag som annonserats hos oss”, säger Daniel Asvelius.

I jämförelse är bolagets egna intäkter fortfarande små. Resrc har nio anställda och tjänar i huvudsak pengar på att sälja medlemskap. I standardutförande är bolagets tjänst gratis att använda för både köpare och säljare. Den som vill få tillgång till en komplett lista på lediga uppdrag kan betala 995 kr i månaden för att bli medlem.

“Istället för att man ska ägna timmar åt att skrolla runt på mäklarsidor så får man allt på ett ställe”, säger Daniel Asvelius.

Sedan i somras sitter Resrc med i affärsinkubatorn Stings acceleratorprogram och har tagit in 300 000 kr i finansiering från det Sting-anslutna ängelnätverket Propel Capital. I övrigt är verksamheten helt självfinansierad.

I dagarna släppte Resrc en app för Iphone och Android som komplement till webbtjänsten. Tanken är att den ska göra plattformen smidigare och mer effektiv att använda.

“Våra användare är ju ute hos kund, om allt är som det ska. De har inte särskilt stora möjligheter att åka hem och sätta sig framför datorn för att leta fler jobb”, säger Daniel Asvelius.

I hotellbranschen och i taxinäringen hotar plattformar som Airbnb och Uber att slå undan benen för de mer traditionella aktörerna. Men Daniel Asvelius vill inte se Resrc som en konkurrent till de nuvarande konsultmäklarna. Hela branschen tjänar på mer transparens och mer utbyte, säger han:

“På sikt vill vi bli ett slags Linkedin för konsultbranschen. Vi tar ingen del i själva affären, istället vill vi bygga en databas och en plattform som kan stötta hela sektorn, oavsett om man är en köpare, säljare eller mäklare”, säger Daniel Asvelius.

Läs mer: Här är årets nya Sting-bolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer