Annons

Blodbad bland börsens spelbolag – här är förlorarna

Lars Wingefors, vd för THQ Nordic, och Daniel Hasselberg, vd för Mag Interactive.
Lars Wingefors, vd för THQ Nordic, och Daniel Hasselberg, vd för Mag Interactive.
Skandalen i Starbreeze har kommit att överskugga en hel bransch i gungning. Det senaste halvåret har 24 miljarder kronor gått upp i rök i den svenska spelsektorn. "Det kan vara så att vi gått in i en björnmarknad", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För precis ett halvår sedan, i början av juni, hade de noterade svenska dataspelsbolagen ett samlat börsvärde på strax över 58 miljarder kronor. 

Men under hösten har marknadens dom mot bolagen inte varit nådig. 

"Hela den globala spelsektorn har stördykt de senaste månaderna. Investerarkollektivet har börjat ifrågasätta om teknikbolag och spelbolag ska ha en så här hög värdering. I stort sett alla spelbolag i världen har gått ned 30-40 procent sen i somras", säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.

Det har blivit en helt uppenbar felbedömning.

I Sverige har dataspelsföretagen i snitt gått ned med 45 procent sedan juni. Det största procentuella raset står Starbreeze för med en nedgång på 95 procent. Tomas Otterbeck är en av de analytiker som följt Starbreeze och in i det sista varit positiv till bolaget. 

"Så är det. Det har blivit en helt uppenbar felbedömning. Så här i efterhand kan jag tycka att jag inte var tillräckligt tydlig med risken när Starbreeze i juni valde att sälja förlagsrättigheterna till Dead by Daylight. Det var på gränsen till omdömeslöst, då man valde kortsiktig lönsamhet framför stabila framtida kassaflöden", säger Tomas Otterbeck. 

Läs mer: Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen 

Men även om Starbreeze stått för den största procentuella nedgången så ligger bolaget faktiskt bara på andra plats när det gäller nedgång i börsvärde. Den listan toppas av Paradox Interactive som tappat 32 procent, motsvarande 6,8 miljarder kronor i börsvärde, sen i juni. Totalt har börsvärdet för spelsektorn i Sverige minskat från 58 miljarder till 35 miljarder på ett halvår. 

THQ är det större spelbolag som klarat sig bäst under kursslakten men även de har fallit med över 20 procent. Bland de mindre spelbolagen noterar G5 Entertainment en nedgång på 75 procent, Mag Interactive och Star Vault är båda ned mer än 50 procent. 

Vad det är som utlöst den globala nedgången i spelsektorn? 

"Jag kan inte svara bättre än att det från USA kommit signaler om att en recession kan infinna sig om 6-12 månader. Mycket handlar om att investerare tar hem vinster i 'high flyers', bolag som gått väldigt starkt. Det kan vara så att vi gått in i en björnmarknad", säger Tomas Otterbeck. 

Spelaktierna i Sverige har rasat i takt med att sektorn internationellt har kraschat. Jätten Electronic Arts, som äger svenska Dice, har till exempel fallit 40 procent sedan juni. Franska Ubisoft, som äger svenska Massive Entertainment, har samtidigt fallit 30 procent.   

Bland de största förlorarna i Sverige finns Swedbank Roburs fond Ny Teknik som har stora innehav i Starbreeze, THQ och Paradox men även äger större poster i Mag Interactive och G5 Entertainment.

En annan förlorare är it-miljardären Peter Lindell med investeringsbolaget Rite Ventures, som är storägare i Paradox och G5 Entertainment. Sist men inte minst har investmentbolaget Spiltan, som är Paradox största externa ägare, sett sitt substansvärde minska kraftigt efter sommaren. 

Läs mer: Dokument: Starbreeze – från datanördar till miljardbolag 

Fotnot: De aktier som är med i jämförelsen är: G5 Entertainment, Gaming Corps, Mag Interactive, Paradox Interactive, Qiiwi Interactive, Star Vault, Starbreeze, Stillfront Group, THQ Nordic och Toadman Interactive. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer