Annons

Blogg: Därför sitter svenskar på 4chan och fejkar bombhot

En svensk tråd på 4chans /int/-forum, och Aftonbladets löpsedel just nu.
En svensk tråd på 4chans /int/-forum, och Aftonbladets löpsedel just nu. Foto: Skärmdumpar
Ett anonymt hot mot Lunds universitet har rört upp himmel och jord, och i ett gäng trådar på 4chan sitter några svenskar och flinar nonchalant inför röran. 404-bloggen beskriver varför anonyma svenskar på nätet inte bryr sig om vad deras skämt kostar samhället.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I augusti 2015 införde University of Oxfords ordlista på nätet, OxfordDictionaries.com, ett nytt ord: swatting. Det definieras som ”the action or practice of making a hoax call to the emergency services in an attempt to bring about the dispatch of a large number of armed police officers to a particular address”. 

TiW-BVPCbZk

I en tid då varannan tonåring har en Youtube- eller Twitchkanal där hen spelar datorspel med en webbkamera riktad mot sitt ansikte är det inte konstigt att swatting växt fram som det nya, elakare svaret på busringningar. Lockelsen för ett gäng synkronicerade busfrön på nätet, som i realtid kan se det våldsamma resultatet av deras låtsade larmsamtal då beväpnade poliser bryter sig in och tvingar deras offer lägga sig ner på marken, är helt enkelt för stor. Inte minst eftersom den är i princip fullständigt riskfri.

I samhällets ögon är detta en obegriplig arrogans. Skattepengar slösas, poliser med viktiga samhällsuppgifter distraheras och oskyldiga människor hotas med vapen och behandlas som terrorister. Svaret från busringarna? Intet mer än ett hånleende.

Vid midnatt i natt skrev någon till mig på den anonyma bildbrädan 4chans underforum /int/, för internationella möten och samtal. ”JACK WERNER DIN HANREJ”, skrev den anoyma postaren i en av de återkommande Sverigetrådarna. Om du inte vet vad ”hanrej” betyder är det inte konstigt, det är en antikvarisk förolämpning som 4chans svenska användare plockat upp som motsvarighet till engelskans ”beta” eller ”cuckold” för att beskriva töntiga och veka män. Postaren fortsatte: ”SKRIV PÅ TWITTER ATT DU VET VEM SOM LIGGER BAKOM DETTA”

Ja, ja. Jag ser dig.

Det postaren syftade på var det hot som via den anonyma bekännelseappen Jodel, som blivit särskilt populär bland svenska studenter, inkommit till Lunds universitet. "Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon", skrev en anonym person i en ord-för-ord-översatt version av hotet som en skolskjutare skrev på 4chan innan han den 1 oktober dödade nio personer på Umpqua Community College i Oregon, USA.

Stämningen på 4chan var berusad när den anonyma postaren kallade mig hanrej, för man hade nämligen då sedan bara några timmar konstaterat att hotet mot Lunds universitet på Jodel var placerat där av någon från just 4chans /int/-forum. Tidigare på söndagseftermiddagen hade en postare uppmanat andra att ladda ner Jodel och publicera anspelningar på det morbida massmordsinternskämt som uppstått efter skolskjutningen i Oregon (eller som postaren på sin ogenomträngliga 4chanslang skrev: ”skriv episka r9k jagjags”). En annan person berättade efter uppmaningen att hen ”skrev en svensk version av ’Some of you guys are alright, don’t go to X tomorrow’”.

Det fejkade bombhotet fick verkan. Lunds universitet stängde på måndagen, och Sverigetrådarna på 4chan briserade i extas. Den anonyma personen som hotade universitetet döptes raskt till ”jodelanon”, och hyllades för att ha rört upp himmel och jord. Vad som följde var den sedvanliga dansen mellan en oförstående vuxenvärld och äppelpallarslynglarna på 4chan: kvällstidningar som försöker vrida huvudet kring vad 4chan är och användare där som sarkasmerar över att Säpo nu är efter dem.

Upphetsningen mattades av något när det visade sig att Jodel samarbetar med polisen för att hitta personen bakom hotet, och tidvis skymtade något som till och med skulle kunna tolkas som ånger bakom de flera lagren av ironi och referenser som varenda samtal på 4chan bygger på. ”Jag hoppas att jodelanon mår bra nu och inte oroar sönder sig”, skriver en person och fortsätter: ”det var ju bara ett överdrivet skämt säpo, han tänkte sig säkert ju inte för”. Kanske menar postaren vad hen skriver, kanske inte. Inget går att veta utanför denna täta väv av skämt, dubbelskämt och internskämt.

Kostnaden för att ta tomt hot på allvar är alltid mindre än kostnaden för att avfärda ett allvarligt menat dito. Därför ska och kommer polismakten och seriösa aktörer fortsätta ta hot som dessa på allvar, trots att det möjliggör för skämt på samhället bekostnad. Att det alltid sker utan några konsekvenser för skämtaren själv är dock inte alltid sant – Jodels samarbete med polisen den här gången kan betyda att skämtet den här gången även slår tillbaka mot 4chan-användaren.

Utanför 4chan pågår samhället helt enkelt som vanligt. Tonen och idévärlden på det anonyma forumet är direkt beroende av att känna sig utanför, bortanför, ovanför resten av samhället. Distansen mellan forumets användare och den riktiga världen är till och med en del av sajtens självbild. 4chananvändare beskriver ofta sig själva som patetiska och vilt porrkonsumerande pojkar som aldrig vågat prata med en flicka, med undantag för när de ropar till mamma att hon ska blanda mer O’boy.

För fem-sex år sedan hade jag gett 4chananvändarna helt rätt i att de rör sig i en annan, för oss vanliga människor okänd värld. Men nu är det inte så längre. Initierade genomgångar av till exempel Aftonbladets Viktor Adolfsson och Erik Carlsson visar att till och med tidningarna, dessa klassiska piltavlor för nätets subversiva flamsklass, börjat anställa folk som fattar hur 4chan fungerar. Snart kommer den kunskapen vara ännu mer representerad i riksmedia och på andra samhällsviktiga nivåer.

Och kanske skymtar här en sorts förklaring till arrogansen i så kallad swatting och 4chans fejkade bombhot mot universitetet i Lund – och varför dess dagar faktiskt kanske är räknade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer