Annons

Blogg: De trådlösa hörlurarnas tid är nu

Thord D. Hedengren bloggar om hur tekniken påverkar våra liv.
Thord D. Hedengren bloggar om hur tekniken påverkar våra liv. Foto: Privat
En ny rapport säger att vi spenderar mer än någonsin på hörlurar, men vilka är egentligen de hetaste på marknaden? Det frågar sig Di Digitals bloggare Thord D. Hedengren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple fick väldigt mycket skit i pressen när de skrotade hörlursuttaget på sina iPhone 7-modeller (samt USB-portarna på sina MacBook-modeller för den delen). Nu klagas det pliktskyldigast på utelämnade hörlursuttag, för premium-telefoner tar bort dem till höger och vänster. Senast är Google med sina nya Pixel-telefoner. De har till och med gått så långt att de släpper Pixel Buds, egna trådlösa hörlurar som kan översätta vad du hör, i teorin i alla fall. Det är inte långsökt att kalla dem AirPods-utmanare men det är att missa poängen lite.

Vi är trötta på sladdar. Det är sladdar överallt.

Vi är trötta på sladdar. Det är sladdar överallt. Trådlös laddning (nåja, ingen tråd mellan enhet och laddbricka i alla fall) är ytterligare ett exempel på detta, ett av flera säljargument för iPhone 8 samt kommande iPhones, samt åtskilliga Android-enheter genom åren. Det krävs någon som trycker på för att sådant här ska hända.

Läs mer: Blogg: Hur smart är det med smarta knappar? 

En amerikansk rapport från Futuresource Consulting säger att vi spenderar mer än någonsin på hörlurar, över $40 (cirka 325 kr, men du får nog lägga till momsen för en rimlig jämförelse, så drygt 400 kr), vilket är en ökning med 14% sedan förra året. Anledningen är inte smarta assistenter eller något sådant, det är att hörlurarna nu är trådlösa i större utsträckning. Det är inte förvånande, när någon stor aktör tar steget fullt ut så blir det lätt oväsen - i synnerhet i teknikpressen - men i slutändan så är det ingen som tycker om sladdar, och här är vi i dag.

Personligen är jag helt såld på Apples AirPods, det är minsann trolleri (och ja, de fungerar hyfsat med Android-enheter med)

Personligen är jag helt såld på Apples AirPods, det är minsann trolleri (och ja, de fungerar hyfsat med Android-enheter med). Inga trådlösa hörlurar med headset-funktion kommer i närheten när alla aspekter vägs in, såsom storlek och funktion. Närmast, av de jag testat, är nog Yevo 1 - en direkt utmanare - men de har ganska tunt ljud för tal. Många försök till AirPods-konkurrenter faller så platt att jag inte ens vill lista dem här. Är de inte för obekväma så fungerar blåtands-parningen dåligt eller, allt som oftast, så är ljudet helt enkelt undermåligt. Ibland är det rentav lagg mellan hörsnäckorna, även om det blivit ovanligt numera. Den här typen av lurar är förstås en anledning till att vi spenderar mer på hörlurar, de ligger ju ofta en bra bit över tusenlappen, och ibland mer än så. Apple tar 1795 kr för sina AirPods och sett till kvalitén så är det inte ens dyrt i sammanhanget.

Sedan finns det förstås en mängd hörlurar av sportmodell som går runt nacken, alltså inte fria höger- och vänster-snäckor. Här är det trångt på marknaden, med alternativ från Sennheiser, Bose, B&O, Beats och alla andra tuffa varumärken du kan tänka dig. Till och med spelföretaget Razer har ett alternativ där, med metalldetaljer. Vilka du väljer är förstås en smaksak, prislappen är i alla fall lite lägre men å andra sidan åker du ju dit på en sladd mellan öronsnäckorna, och vi gillar ju inte sladdar.

Bättre ljud kommer med större hörlurar, upp till fullstora kåpor. Jag svor länge vid mina Bowers & Wilkins P5 Wireless, de har ett bra tungt ljud, men har spenderat lite för mycket tid på flygplan för att inte hoppa på noise cancellation-tåget. Där är Bose QC35 oslagbara (och de kan fås med Google Assistant inbyggd i nya QC35 II, i övrigt snarlik originalet), vilket jag nog inte riktigt trodde att jag skulle tycka. Men smakar det så kostar det, runt 3500 kr får du lägga upp. Då är Libratone Q Adapt On-Ear ett ganska bra alternativ för sin knappa tvåtusing. Inte lika bra men rätt snygga och sköna, jag gillar dem med. Ingen av dessa är headsets så för mig blir de komplement till AirPods.

Den stora frågan är egentligen inte om vi vill ha en sladd till våra mobila enheter (det vill vi inte), utan snarare vad vi vill betala för bra ljud och funktion. Själv kör jag just nu med AirPods och QC35 därför att den förra är så himla praktisk och bra för tal, och kanske musik i nödfall, medan den senare gör resor uthärdliga. Egentligen är jag inte så förtjust i noise cancellation, det är kanske inte du heller, och då ska du förstås inte köpa QC35 eller någon annan modell av det slaget. Vi spenderar så mycket tid i våra lurar att det är viktigt att det blir rätt.

Och rätt är utan sladd numera, så sluta tjata om den där hörlurskontakten på din svindyra mobiltelefon, okej?

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer