Hoppa till innehållet

Blogg: ”Digitala hårborstar och galenskapen på CES”

Uppkopplade brödrostar, en bröstpumps-app och en digital hårborste. Det var tre av prylarna som presenterades på prylmässan i Las Vegas.

Jag har aldrig varit på Consumer Electronics Show, mer känt som CES, så årets amerikanska upplaga betraktades som vanligt på håll. Det är en underbart galen show, en orgie i prylar och teknikdrömmar, samt förstås en lång strid av saker som vi förväntas fylla våra hem med. Ingenting ändras, CES är alltid samma visa, orden har bara bytts ut lite.

Internet ska in överallt.

Men först: Vi har äntligen fått en smart brödrost! Det är förvisso säkerligen inte den första, letar du tillräckligt länge hittar du säkert brödrostar som kan klassas som uppkopplade, men ingenting kan väl vara smart utan en app? Griffin Home-serien, från Griffin Technology, innehåller en brödrost med det fantasifulla namnet Connected Toaster. Och ja, en app berättar för dig när brödet är rostat, för inte ska du väl stå där och vänta på att frukosten ska behaga hoppa upp ur brödrosten? Nej, det vore väl barbariskt.

Smarta hushållsprodukter är inget nytt i sig. Kyl och frys har redan fått den behandlingen och naturligtvis fanns det sådant på CES. Har en produktgrupp introducerats en gång så kommer den rapas om och om igen, det är en av CES-sanningarna. Vissa är lite rimligare, som TV-apparaterna (LG hade en som är så tunn att den måste väggmonteras), medan andra – smarta frysar exempelvis – känns mer tveksamma. Internet ska in överallt, något som cynikern i mig förstås ser som fler soldater i de dumma DDOS-klienternas armé. Kommer ni ihåg den stora DDOS-attacken i slutet av förra året, som gjordes med hjälp av webbkameror? Ju fler uppkopplade prylar, desto mer sådant kommer vi se. Måhända lett av en brödrost, vem vet?

Robotarna fortsätter paradera på CES. De ser inte ut som Terminator ännu, formspråket är som vanligt närmre Wall-E, fast lite klumpigare. De kan i alla fall prata med dig och kanske rentav hjälpa till. Sony hotar med fler robotar (och HDR på sina dumburkar, bland mycket annat) under de kommande åren. Det känns lite sömnigt dock, vi har sett och hört det förut. En annan gammal pryl som dykt upp är Airbar, en list som gör din skärm (13” Macbook Air för närvarande men fler ska komma) till en tryckskärm. Fast inte riktigt förstås, den läser bara av vad du gör framför den. Vill du verkligen veta varför Mac OS och iOS fungerar olika så är det här ett utmärkt sätt.

Apropå skärmar så visade Razer upp Project Valerie, en gaminglaptop med tre (ja, tre) skärmar. Prototyp så klart men ändå galet rolig, även om den knappast kan trycka ut 4K-spel med vettig skärmuppdatering på alla tre skärmarna samtidigt. Företaget levlade även upp sitt Chroma-koncept, med färgglada tangentbord och möss och hörlurar och allt vad det är, genom att visa upp projektorn Project Ariana. Om Valerie är en rolig prototyp, så är Ariana något som mycket väl kan leta sig in i spelgrottorna. Surt nog så var det någon som stal två Project Valerie-prototyper, Razer har rentav postat 25 000 dollar i bounty för information om händelsen. Trist.

Läs mer: ”Så räddade sömndatan mina morgnar”

AI, självkörande bilar, spelstreaming, VR – allt det där känns trist och självklart. Låt oss istället prata om din nya hårborste. Ja, den är så klart smart och säger åt dig när du borstar håret för hårt eller på annat sätt gör fel. Kérastase Hair Coach är ett samarbete mellan L’Oreal och Withings och jag vet faktiskt inte riktigt varför det här inte funnits tidigare? Jag menar, vi har ju kopplat upp våra elektriska tandborstar sedan länge, hur ska vi annars veta hur gaddarna mår?

Oral-B hade en ny tandborste, Genius 8000, på CES förresten. Med hjälp av din telefons kamera och en app så kan den hjälpa dig borsta rätt, fast då måste du förstås montera eller hålla din telefon lite smart. Känns inte helt optimalt, men att borsta bättre är ju bra. Kérastase Hair Coach ska göra samma sak fast för håret, men om du inte vågar fråga din frisör eller googla fram en Youtube-video så får du leva i ovisshet hur hårborstning faktiskt ska göras tills i höst. Själv har jag svårt att välja mellan den här och brödrosten, till utmärkelsen *CES mest underhållande produkt* alltså.

En del saker ska däremot moderniseras. Willow är en bröstpump som du bär i amnings-BH:n. Den är smart för den pumpar bröstmjölk åt dig, i hemlighet för omgivningen om du så vill. Ja, det finns en app förstås, men låt inte det förta det stora i den här produkten, för lösningen är briljant. Måhända är The Smartcane inte riktigt lika (potentiellt) revolutionerande, men den fyller ett behov. Den här käppen skickar nämligen en ping till nära och kära ifall den tror att användaren har trillat. Smart och enkelt.

Fast ingenting slår den där brödrosten och då äter jag inte ens frukost! Jag måste bara ha en, bara för att det är slutstationen för klichén att din brödrost är smartare än NASAs datorer som satte människan på månen. Eller något sådant.

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera