Annons

Blogg: Elementärt min käre Chef Watson!

Det är inte alltid så här rent i köket under tillagningen, men efter så ska det inte finnas något kvar.
Det är inte alltid så här rent i köket under tillagningen, men efter så ska det inte finnas något kvar.
Hur kan vi minska matsvinnet? Ja, fråga hellre tech-folket än någon annan. Nästa fredag, den 3e juni, är det dags för datorn att utmana mänskligheten på nytt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trogna läsare av den här spalten kunde nyligen läsa om det event vi höll om food-tech häromveckan, där undertecknad stod som arrangör och Di Digital som partner och där ett av inslagen var att vi lagade mat på sopor med hjälp av IBMs superdator Chef Watson.

Nu är det dags att ta det hela till nästa nivå. På fredag den 3e juni kommer därför Chef Watson tillsammans med tre kockar från Sopköket att utmana tre av Sveriges främsta kockar: Paul Svensson, Stefan Eriksson och Ulrika Brydling i matlagning. Det är något helt annat än schack eller jeopardy!

Konceptet är enkelt. Två team - stjärnkockarna i den ena ringhörnan, Sopköket och Chef Watson i den andra. Varsin exakt likadan kasse med kasserade varor från Hemköp. En och en halv timme i varsitt exakt likadant kök på stora scenen i Kungsträdgården i Stockholm, mitt under världens största matfestival - Smaka på Stockholm. Allt i kassen måste vara slut och en oväldig jury som blint smakar på rätterna.

 

Upp emot 40% av all mat slängs i våra västerländska samhällen, ett närmast bisarrt slöseri.

 

Personligen tror jag att stjärnkockarna kommer att åstadkomma högre smakmässiga toppar, men att Watson sopar hem det hela på bredden av utbudet.

Men det finns en komponent i det hela som är intressant för mänskligheten även om stjärnkockarna ror hem segern.

Chef Watson är en mycket smart elektronhjärna av den sort som av IBM kallas cognitive computing, men som går under konceptet artificiell intelligens hos det stora flertalet av oss. I den har man laddat in 10.000 recept med ingredienser analyserade ner på molekylärnivå. Genom en så djupgående förståelse för vad som passar ihop är det tanken att nya smakkombinationer ska kunna sättas samman av datorn. Sedan måste förstås en kock laga rätten, men kreativiteten tryter som bekant ibland. 

Det är extra intressant när man betänker att upp emot 40% av all mat slängs i våra västerländska samhällen, vilket är ett närmast bisarrt slöseri. Mycket av detta kasseras för att vi helt enkelt inte vet vad vi ska göra med det. In på scenen kliver då tech-sektorn. Genom att förstå vad vi kan göra med de där sista vad-det-nu-är-vi-har-kvar kan vi helt enkelt minska matsvinnet och på köpet äta bättre och godare.

Extra roligt blir det givetvis när den här typen av system kommer att samexistera med butikers inventarielistor och IT-system som håller koll på utgångsdatum. Dags att förädla lite creme fraîche, rotselleri, lax och hallonsylt? Jag är helt säker på att det går att kombinera. På något sätt...

Kungsträdgården, Stora Scenen, Fredag den 3e juni kl 9.15-11.00. 

PS. Den som är intresserad av food-tech är också välkomna på det event vi kör på eftermiddagen samma dag tillsammans med Business Region Stockholm ch London Food Tech Week på temat Restaurant Tech. Anmäl på: http://www.meetup.com/SthlmFoodTech/

Johan Jörgensen

@johanjorgensen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer