Annons

Blogg: ”En köttsektor i kris satsar på andra alternativ”

Uma Valeti (tv) har grundat Beyond Meat, som odlar kött i labb. Nu får man köttimperiet Tyson Foods som delägare.
Uma Valeti (tv) har grundat Beyond Meat, som odlar kött i labb. Nu får man köttimperiet Tyson Foods som delägare. Foto: Patrik Olsson
Världens köttproducenter har det inte lätt. Så varför inte då investera i något som sätter tänderna i ens kärnaffär? frågar sig Di Digitals foodtech-bloggare Johan Jörgensen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kött är schizofrent. En gång i tiden hängde vår överlevnad på att vi fällde och åt upp en mammut med viss regelbundenhet, i dag hänger vår globala överlevnad på att vi slutar äta kött.

Två paket gula Blend om dagen är inte framtiden. Det förstår förstås köttdirektörerna.

I väst har vi nått peak meat, i utvecklingsländerna leder ökat välstånd till att köttkonsumtionen går upp. För att inte tala om generationskriget. Min far och svärfar är kött och potatis personifierade. Mina döttrar är vegetarianer och veganer. För att inte tala om reklammakarnas bild av en glad gris mot som mediabilder av överfulla djurtransporter kan göra den mest inbitne carnivor till vegan på ett ögonblick. Och korvish? Säger bara korvish…

Läs mer: Han vill få dig att äta labb-odlade köttbullar

Faktum är att köttindustrin på det stora hela får tobaksindustrin att se riktigt snygg ut. Och är på väg åt samma håll – kött är helt enkelt vårt nya tobak. Gärna en god cigarr då och då, men att trycka två paket gula Blend om dagen är inte framtiden. Det förstår förstås köttdirektörerna.

Vad gör man då om man är Tyson Foods, världens största köttföretag? Jo, man sätter upp en VC-fond för att investera 150 miljoner dollar i olika startups inom mat, inte minst foodtech. Och inte minst inom det så kallade proteinskiftet, när vi går från att äta djur, till att äta det djuren äter.

Tyson Foods är som sagt inte vem som helst i köttsektorn. De är en global jätte med en omsättning på drygt 40 miljarder dollar, så de har råd – än så länge. Och andra i köttsektorn kommer att titta noga på vad de gör, så de är en värdemätare på vart sektorn är på väg.

Så vad investerar man då i? Den första investeringen, i oktober i år, var i Beyond Meat, den ubercoola startupen som producerar hamburgare av växter.

Schizofrent? Det är bara början.

Johan Jörgensen

Det här är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!

Mer om Tyson Foods nya fond i Digitalpodden:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies