Hoppa till innehållet

Blogg: Framtidens hotell odlar eget

Affärsutveckling och stadsodling har hittills inte mötts. Men nu ska det bli ändring på detta.

”Önskas utsikt mot gatan eller hotellträdgården?”
”Önskas utsikt mot gatan eller hotellträdgården?”Foto: Flickr // Forsaken Fotos

Jag har bestämt mig. Jag ska aldrig ta in på något annat hotell än dem i den franska Accor-kedjan i framtiden. Orsaken är att de har bestämt sig. För att plantera hotellträdgårdar i tusen av sina nära fyra tusen hotell till 2020. Där ska de odla grönsaker och minska sitt matsvinn med 30 procent, bland annat genom att minska omfattningen på sina menyer. Och förmodat producera mer av råvarorna till dem själva.

Smart PR-trick? Absolut, men man kan också ta sig omaket att fundera över affären bortom förhoppningen att få ner vakansgraden. Eftersom Accor får upp till 30 procent av sina intäkter från restaurangerna och upp till 40 procent av all mat slängs så kan en bättre kontroll över mat-kedjan spara stora pengar. Och allt det sparade hamnar på nedersta raden. ”Waste management” är just nu ett av de hetare områdena inom food-tech och bolag som Winnow (med svenska D-Ax som investerare), som mäter hur mycket och vad som slängs och därmed gör det möjligt att anpassa produktionen, ligger i vinnarhålet.

Ett växthus på taket är en utmärkt investering i energieffektivisering.

 

Den som minskar matsvinnet minskar för övrigt också sina kostnader för avfall, vilket kanske inte gläder Ragnsells och andra sophanterare, men väl alla aktieägare i såväl Accor som planeten Jorden. 

Ett växthus på taket är för övrigt en utmärkt investering i energieffektivisering. Det isolerar mot för mycket värme, vilket kan ge minskade kostnader för kyla i byggnaden. Och den överskottsvärme som produceras kan givetvis tas till vara. All koldioxid som produceras i byggnaden kan ju också komma växterna till godo via ventilationssystemet, istället för att skickas upp i atmosfären. Plantor gillar ju att man pratar med dem, så varför inte låta tusentals hotellgäster prata med dem? Och allt det syre som plantorna producerar kan ju också skickas in i ventilationssystemet för att ge hotellet bättre luft. Någon som inte skulle fundera på detta när de bokar hotell i Peking nästa gång. 

Men hur ska man kunna bli mer självförsörjande – det är ju bara lite hotelltak och kanske bakgårdar som kan användas? Men faktum är att moderna så kallade vertikala odlingsanläggningar kan producera ca 20 gånger så mycket per kvadratmeter som på ett öppet fält och idag är produktionskostnaderna mer eller mindre desamma för vissa grödor. Sådant som färska örter – populära i hotellkök och dyra att köpa – produceras redan idag allt i växthus.

Att hotellen behöver anställa fler personer får bara ses som en positiv utveckling av det kringliggande samhället. Liksom att takavrinningen – ett stort problem i många städer – istället kan användas för att vattna växterna.

Och visst skulle en produktiv trädgård eller växthus vara en trevlig miljö för en restaurang eller bar? Allra helst om de i framtiden dessutom kanske har en speciell signatur-grönsak som bara finns på Accors hotell. En modern variant av drinken Singapore Sling som genom åren drivit enorma skaror till Raffles hotell i Singapore.

Det skulle vara förvånande om Accor inte har tänkt alla de här tankarna och några till. Och det skulle vara lika förvånande om vi inte får se massor av affärsutveckling kring maten framöver där vi slutar att se mat som enbart mat (som ska säljas till så lågt pris som möjligt), utan som ett verktyg för energieffektivisering, fastighetsutveckling, minskade kostnader, ökade intäkter, nöjdare kunder, minskade vakansgrader och ökad produktivitet genom bättre luft.

Värdet på en grönsak kan helt enkelt visa sig vara större än vad vi hittills har trott.

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Det här är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera