Hoppa till innehållet

Blogg: Hur smart är det med smarta knappar?

Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren vet vilka smarta knappar man ska trycka på. Den här veckan går han igenom olika sorter och reder ut om de är något att ha.

Thord D. Hedengren bloggar om hur tekniken påverkar våra liv.
Thord D. Hedengren bloggar om hur tekniken påverkar våra liv.Foto: Privat

De senaste veckorna har jag haft små knappar att trycka på, i hemmet såväl som på kontoret. Jag har testat Sense Peanuts smarta knappar som gör olika saker när du trycker på dem. Varje knapp, varje Peanut alltså, har ett begränsat funktionsområde, så Thermo Peanut kan bara göra saker relaterade till temperaturavläsning.

Gör en sak men gör den bra, köp fler knappar om du behöver fler funktioner - en rätt bra affärsmodell om du fastnar för de här små färgglada sakerna.

Peanut-knapparna är inte kopplade till nätet via ditt wifi likt Netatmos värderstation exempelvis. Istället kommunicerar de med SensePeanut-appen på din mobil, via Bluetooth, vilket betyder att min Thermo Peantut på kontoret är tämligen värdelös tills jag kommer dit och kan ta del av datan.

Läs även: "Min våg talar om vad det blir för väder idag"

Vill jag ha fortlöpande data även när jag inte är på plats behöver jag något som är mer åt Netatmo-hållet men prisskillnaden gör det till ett svårare val än det borde vara. En Thermo Peanut går på knappt 300 kr medan Netatmo-paketet är närmare 1 500 kr. Visst, det är kvalitets- och funktionsskillnad så jämförelsen haltar om du vill göra mer än kolla temperaturen, men likväl var det en Thermo Peanut jag la på kontoret för att kontrollmäta värmen, eller avsaknaden därav. Den är helt enkelt så smidig.

Detsamma gäller andra Peanut-knappar. Jag har en Guard Peanut på dörren, mest för att det är kul, och jag tror att Sleep Peanut, som du lägger under bäddmadrassen, kan hjälpa många med sömnen. Personligen vill jag inte bli väckt av min mobiltelefon som den förlitar sig på, men det var också det enda problemet med Sleep Peanut.

Foto:
En "vakt"-Peanut kan man till och med sätta på kattluckan.

Eller ja, det och det faktum att den ger mindre data än mer kostsamma alternativ, men vad hade du väntat dig?

Smarta knappar kan användas till mer än sådana här saker dock. Koppla dem till en automatiseringstjänst typ [IFTTT eller Zapier och du kan beställa pizza med ett knapptryck.

Amazon har verkligen tagit fasta på detta med sina Dash-knappar. Slut på maskindiskmedel? Tryck på den dedikerade (!) Dash-knappen och beställningen är lagd, levererad snabbt om du har Amazon Prime. Fast inte i Sverige förstås, här finns inte den typen av tjänster. Ännu.

Amazon har för övrigt en programmerbar version av sin Dash tänkt för automation via Amazon Web Services.

De är inte ensamma, Sense och Amazon, på smarta knappar-fronten. Flic blev en stor grej för länge sedan och säljs i Sverige på bland annat Media Markt. Logitech har tagit ett lite större steg med POP, deras smarta knappserie.

Här finns kopplingar till höger och vänster samt integration med bland annat Apples HomeKit, Sonos, Philips Hue, bland mycket annat. Det är lite som Peanut och Flic fast mycket mer. Prislappen är något högre också, förstås.

Just prislappen för alla dessa smarta knappar är lätt att glömma bort. Vissa funktioner medför inga extrakostnader men kollar du Logitechs produktvideo för POP så är det lampor som byter färg och ljudsystem som integrerats.

Det är inte direkt befintlig utrustning du hittar ute i stugorna, vill du ha ett smart hus fullt med smarta knappar så måste du öppna plånboken. När jag börjar räkna på ett Hue-system, med ljusinställningar från någon av de många alternativen, så känns knapparna på de befintliga lampsladdarna helt okej ändå. Men drömma går ju.

Läs även: Blogg: Den dumma telefonen kommer tillbaka

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera