Hoppa till innehållet

Blogg: Låt oss prata om vädret

De flesta kollar vädret på mobilen men vet du exempelvis hur hög koldioxidhalt du har inomhus? Det vet Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren.

Thord D. Hedengren är författare, startupgrundare samt bloggare på Di Digital.
Thord D. Hedengren är författare, startupgrundare samt bloggare på Di Digital.

SMHI har sluppit undan kravet på 85% korrekthet i sina väderprognoser, något man tydligen aldrig nått. Det är inte direkt förvånande, väder är svårt, men det hindrar inte oss från att vara tokintresserade av det. Nu mer än någonsin kan vi hålla oss uppdaterade om vädret och dess framfart, tack vare webbtjänster, appar och väderstationer.

Det är troligt att din smartphones väderfunktion, oavsett om det är en app eller en widget på en låsskärm, är bland de mest använda funktionerna. Inte medvetet förstås, men visst kollar du vad det är för temperatur, om det ska regna och så vidare på morgonen? 

Jag gör det, först via min smarta våg som bekant, sedan via ett flertal källor. Förr i tiden så var det webbsidor som gällde, jag minns YR.no som mer exakt än SMHI där jag bodde, men numera så är det appar som dominerar. Det finns många, väldigt många, och de är ganska snarlika ärligt talat, prognoserna är närmast identiska. 

Foto:

Carrot Weather är en mordisk robot men prognosen blir densamma oavsett väderapp som delar dataleverantör.

Inte så konstigt, väderdatan kommer ju någonstans ifrån, såsom Weather.com, SMHI och YR, eller kanske gamla Forecast.io som nu ägs av Dark Sky rentav. Vädret kan måhända vara lite bättre i en app än i en annan, men det betyder bara att de har olika leverantör av data. Samma leverantör ger samma prognos, tämligen logiskt - skillnaden på apparna blir istället gränssnitt och kringfunktioner.

Vill du ha egen koll på vädret så finns det gott om väderstationer att installera i hemmet. Jag använder just nu en väderstation från Netatmo, tillverkare av en hel del smarta saker för hemmet. 

Via en app så får jag pushnotiser när det är lite för hög koldioxidhalt inomhus (dags att vädra), när det blir kallare än 3C utomhus, och så vidare. Vidare har jag decibeldata som talar om hur högt grannen spelar TV-spel, jag har koll på luftfuktigheten både inne och ute, allt i realtid samt med historik i lättlästa grafer. 

Läs även: Blogg: Har du hört om hipsterskrivmaskinen? 

Och just det, jag kan kolla temperaturen ute (och inne), samt få en uppskattning vad det känns som - data som bekräftar vad min väderapp säger tämligen väl för övrigt. 

Väderstationen är liten och snygg, består av en utomhusdel och en inomhus dito med flera möjliga tillbehör samt en trevlig app. Det är något för dig som vill ha mer exakt data kring vädret hemma, när väderapparna inte räcker till. Jag kommer sätta en i sommarstugan, för självfallet kan jag kolla läget på distans via appen. Där vill jag koppla till såväl vind-som regnmätare, intressant data att ha från en annan plats. 

För övrigt finns det en kul funktion i appen som låter dig kika på andras väderstationer, kolla hur temperaturen är där den står på en karta. Inte mycket mer än så förstås, men ändå - det är ett eget litet nätverk av lokala väderstationer, kanske mer exakt än SMHI på just din ort? Vem vet, inte SMHI tydligen, apropå exakthetsgraden...

Egentligen är jag ganska nöjd med vädret via telefonen, det är nära verkligheten nog för det vardagliga. Dessutom kan jag ju krydda prognosen lite genom att lämna över den till mordiska roboten CARROT (bara till iOS och Mac dessvärre), alltid roligt för oss meatbags.

Eller så öppnar jag balkongdörren, sträcker ut handen och känner efter själv. Det fungerar ju bra det med.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera