Annons

Blogg: Nintendo tar återigen sikte på nostalgikerna

Nintendo 16-bitar.
Nintendo 16-bitar. Foto: Nintendo/Press
Nintendos nostalgipryl Super NES Classic är ingen engångsgrej. Det är glädjande, eftersom spellistan är fantastisk, skriver Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det förvånade nog ingen att Nintendo skulle följa upp supersuccén med NES Mini Classic, den lilla lådan i NES-form med en hel hög av klassiska spel från 8-bitarstiden. 

Uppföljaren tar förstås steget till 16-bitarseran med 21 spel till Super NES, förpackade i samma charmiga miniformat som NES Mini Classic, men den här gången i formen av en mini-Super NES. 

Det är ett smart drag från Nintendos sida, speciellt i väntan på att deras flaggskeppskonsol, Switch, ska få någon form av retroutbud från företaget självt. Vill du spela Super Mario World på din HDTV så är miniversionen av Super NES ett väldigt tilltalande alternativ.

Läs även: Blogg: De trådlösa hörlurarnas tid är nu 

Mini-NES:en som släpptes förra året sålde slut direkt och det blev aldrig riktig fason på leveranserna. Nintendo bestämde sig helt sonika för att sluta tillverka den, det var aldrig tänkt som en långsiktig produkt, vilket förbryllade många. 

Ville de inte tjäna pengar? Var den för dyr att producera? Vad var problemet egentligen? Svaren på de frågorna får vi nog aldrig veta, men min gissning är att Nintendo blev tagna på sängen av hur fantastiskt efterfrågad NES Classic var. 

Det kan tyckas lite fånigt att företaget underskattar sin målgrupp, och dess nostalgiska ådra till sådan utsträckning, men kom ihåg att det här är företaget som gav oss Wii U - det blir fel ibland.

Med Super NES Classic är det mer lovande. Den försvinner inte direkt efter julhandeln eller något sådant, även om det knappast är lätt att få tag i den. Patrik Johansson på svenska distributören Bergsala ger visst hopp även för de som inte förhandsbokat och haft turen att få en Super NES Classic i första skeppningen.

”SNES Classic är en väldigt efterfrågad produkt och det kommer vara svårt att få tag den innan jul för alla som inte förbokat i god tid. De som har tålamod kommer sannolikt att kunna köpa den för eller senare eftersom Nintendo fortsätter leverera konsolen under 2018 också.”

Det är inte bara Super NES Classic som kommer leva vidare under 2018, NES Classic kommer även den tillbaka. Goda nyheter för dig som måste samla alla. Naturligtvis öppnar det här även upp för en Nintendo 64 Classic, något som jag ser fram emot, trots den knackiga 3D-grafiken som konsolen har att erbjuda. Men tänk bara hur gulligt det skulle vara att rada upp dem, NES-SNES-N64 i miniatyrformat, väl värt investeringen om du frågar mig.

Super NES Classic är för övrigt en solid liten spelmaskin. Den kommer med två handkontroller vilket är bra för flera av spelen här mår bättre av två spelare. 

Det är dessutom en markant skillnad på spelutbudet till NES och SNES, inte bara steget upp i grafik. Spelen blev lite lättare att komma in i med tiden och där NES-spel inte sällan var enkla och arkadlika så håller SNES-spelen dig lite mer i handen, hjälper dig komma igång, och har några nyanser till. Missförstå mig rätt nu, har du bara spelat spel från modern tid så känns Super NES-spelen ofta oförlåtande och svåra, för det var helt enkelt så förr. 

Lyckligtvis har Super NES Classic en spola tillbaka-funktion så att du kan fuska dig vidare om du biter i gräset på ett olämpligt ställe. Majoriteten av oss behöver det om vi ska klara Super Ghouls n' Ghosts på andra varvet.

Spellistan är fantastisk men inte utan sina fläckar. Alla (ja, alla) jag pratat med om Super NES Classic undrar om Turtles in Time är med, men nej, där liksom med spel som Aladdin sätter licenserna stopp. På så vis blir Super NES Classics spelutbud inte ett lika representativt tvärsnitt av konsolens levnadsbana som NES Classic är för 8-bitarseran. Med det sagt så är det underbart att återvända till Super Punch Out, Final Fantasy III, F-Zero, Donkey Kong Country, Yoshi's Island, Super Metroid och Super Castlevania IV - listan är lång, hela 21 titlar som sagt var. Och extra kul är det att äntligen få spela Star Fox 2, ett spel som aldrig släpptes därför att Nintendo - enligt uppgift - var oroliga för att den polygontunga grafiken skulle se för fattig ut i jämförelsen med Sonys PlayStation-spel. Troligen klokt, för som jag skrev på Spelbloggen:

”Att återvända till 16-bitarstiden och den Star Fox-upplevelse som erbjuds är dock inte smärtfritt. Bilduppdateringen är plågsamt låg och det gör spelen – såväl ettan som tvåan – mer svårspelade än jag minns dem. Det är så illa att jag behöver två försök att klara första banan i Star Fox (på level 3 visserligen, men ändå) – något som är ett måste för att låsa upp Star Fox 2 på min Super NES Classic Edition.”

Det är nog många som hade önskat sig en Super NES Classic till jul. Kanske inte under julgranen, även om det också går för sig så klart, utan mer för att introducera familjen till spelen vi växte upp med. NES Classic gjorde detsamma väldigt väl men 16-bitarseran är helt enkelt större på alla sätt och vis. Därför är det extra glädjande att Super NES Classic inte är en engångsgrej, även om jag inte hade väntat för länge med att införskaffa mig ett exemplar. När Nintendo bestämmer sig för att använda klassikerna som lock-köp till Switch så kan Super NES Classic försvinna från butikshyllorna illa kvickt.

Läs mer: Blogg: Hur smart är det med smarta knappar? 

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer