Hoppa till innehållet

Blogg: Så enkelt skyddar du din data med VPN

VPN-system är ett snabbt och enkelt sätt att höja sin it-säkerhet. Det skriver Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.

Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.
Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.Foto: Privat

VPN, eller Virtual Private Network som det står för, är något många sammankopplar med mer eller mindre komplicerade lösningar till distansjobb mot företagets datorsystem. Att logga in på företagets servrar är inte den enda anledningen till att använda VPN dock, säkerhet är en annan.

I tider då internetoperatörer snokar lite mer än de borde (lyckligtvis mestadels utomlands) och vi sitter på allt fler öppna wifi-nätverk så känns det extra viktigt att vara lite privata med vår internet-trafik. En VPN-koppling skickar nämligen din trafik, krypterat, till din VPN-leverantör, som sedan går ut och hämtar datan du vill ha.

Tänk på det innan du bryter mot lagen, okej?

Förutom att dölja din IP-adress så kan VPN-tjänster användas för att lura webbtjänster var du är. Vill du kolla snooker på BBC.com men befinner dig inte i England? Använd en VPN-tjänst som har en server i landet, då tror BBC att du är där och blockerar således inte sändningen. Det är i alla fall teorin; numera är streamingtjänsterna ganska duktiga på att blockera VPN-tjänsterna med.

Läs mer: Blogg: Den dumma telefonen kommer tillbaka 

Förr i tiden var det komplicerat att komma igång med VPN-anslutningar men numera är det förstås bara en app bort, oavsett om du använder en dator eller en mobil enhet. De senare har förstås lite sämre utbud men det finns ett flertal alternativ.

Det finns väldigt många VPN-leverantörer och det är absolut inte uppenbart vilken som är bäst. Zenmate hör till mina favoriter och finns till ett flertal format, väldigt enkelt att komma igång med samt slå på och av. Ett annat bra alternativ är NordVPN som har väldigt bra rykte och är ganska lätt att komma igång med. Private Internet Access har en hemskt amerikansk hemsida men sägs vara bra, liksom TunnelBear och F-Secures tjänst Freedome.

Värt att notera är att alla dessa tjänster kostar pengar. Vissa är gratis att testa men de 500 MB du brukar kunna få gratis är snabbt uppätna och då blir det till att öppna plånboken.

Tro dock inte att en VPN löser allt. Annonsföretagen kan fortfarande spåra dig på nätet. Det görs via cookies, så att du döljer din IP-adress gör inte så mycket nytta. Vissa VPN-tjänster säljer dessutom annonser, ibland injicerade på sidorna du besöker. Undvik dessa, det är en ruttig affärsmodell.

VPN-tjänsten är dessutom inte säkrare än vad leverantören är, för tjänsten har ju koll på din data. Det betyder att om tjänsten du använder blir hackad eller om en domstol begär uppgifter så kan dina hemligheter komma ut. Tänk på det innan du bryter mot lagen, okej?

Läs mer: Blogg: Har du hört om hipsterskrivmaskinen?

Den största nackdelen, bortsett prislappen, som de flesta upplever med en VPN-tjänst är dock hastigheten. Eftersom trafiken tar en omväg till webbplatsen du vill besöka, exempelvis, så tar det längre tid. Är det ont om bandbredd till VPN-tjänsten så kan det bli riktigt segt. Om du vanligtvis är van vid väldigt snabba sidladdningar så kommer du märka skillnaden.

Dessa nackdelar bör vägas mot din säkerhet och möjlighet att vara privat på nätet. I slutändan är det frågan om vad du tycker är viktigast. Kanske tycker du att det räcker att använda VPN när du inte är på ett betrott nätverk, hemma exempelvis, och använder webbtjänster som inte har krypterad trafik (https, leta efter hänglåset i din webbläsare). I slutändan är det ditt val och du måste bestämma hur privat din data ska vara.

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera