Hoppa till innehållet

Blogg: Så förändrar Instagram konstvärlden

Instagram blir en allt viktigare kanal för konstnärer, gallerister och samlare. Det skriver Di Digitals bloggare Olle Lidbom.

Olle Lidbom bloggar om digitalisering och kultur på Di Digital.
Olle Lidbom bloggar om digitalisering och kultur på Di Digital.

Detta är ett blogginlägg av Olle Lidbom. Följ honom på digital.di.se/blogg/ollelidbom


Instagram har blivit en allt viktigare kanal för seriösa samtidskonstnärer och creddiga konstgallerier för att nå ut och sälja sin konst. En undersökning visade att hälften av konstsamlare som använder Instagram hade köpt konst från konstnärer som de upptäckt via bildpubliceringstjänsten och de som använde Instagram för att köpa konst använde dessutom återkommande tjänsten för att hitta nya konstnärskap och konstverk att köpa.

Ett av många gallerier som använder Instagram är belgiska Super Dakota, som har sålt flera verk efter att ha lagt ut dem på galleriets Instagramkonto, de kontaktar dessutom ibland följare som kommenterar deras uppdateringar. Franska Balice Hertling är ett annat galleri som sålt skulpturer för uppemot en halv miljon kronor via Instagram.

Det franska galleriet Balice Hertling säljer sin konst via Instagram.

Instagram används inte bara av konstnärer och gallerister utan även av konstsamlarna själva som kan lägga upp bilder på två olika verk de gillar och köper den som får flest likes. Sociala medier blir ett sätt att få koll på trender och förändringar. Konstsamlande är förvisso en fråga om finansiella investeringar men lika mycket handlar det om en investering i ett socialt kapital. Ett konstverk och konstnärskap måste vara “rätt” på flera plan och ett aktivt och bedömande kollektiv som instagrammar är förstås ett utmärkt verktyg för att känna av strömningar.

En curator som använder Instagram är Hans Ulrich Obrist, som är verksam vid brittiska konsthallen Serpentine Galleries. Obrist har över 120 000 följare på Instagram där han bland annat lägger upp handskrivna lappar som världens mest kända konstnärer skriver på postit-lappar åt honom. (Obrist inflytande är stort i konstvärlden, inte minst tack vare hans instagrammande, vilket porträtterades i New Yorker för ett par år sedan.)

 

Med Instagram kan okända namn plötsligt nå ut med sina verk till en global konstmarknad.

 

Många stora breda konstnärer är aktiva, som kinesiska Ai Wei Wei och Banksy men den stora möjligheten finns kanske främst för konstnärer med internationell potential men utan internationella gallerister. Med Instagram kan okända namn plötsligt nå ut med sina verk till en global konstmarknad. Det finns många exempel (t ex amerikanska Ashley Longshore som lägger upp bilder på sina konstverk direkt när de är klara och de säljer slut “innan färgen torkat”) där okända och ibland mediokra konstnärer rundar det traditionella konstsystemet. Även etablerade konstnärer kan med Instagram börja sälja direkt och passera sina gallerister.

Där finns stor potential att skaka om konstvärlden om inte i grundvalarna så åtminstone i kanterna. Med en ny valuta - likes och följare - kommer det växa fram nya värdefulla konstnärskap.

En del konstkännare oroas dock för hur konstens innehåll påverkas när den ska konsumeras på små skärmar och dessutom väcka direkt uppmärksamhet. Det driver konsten i en mer färgglad riktning och med omedelbara uttryck som främst skapar snabba kickar och aha-upplevelser till skillnad mot traditionell galleri-konst bygger på eftertanke och en fysisk närvaro i en konsthall, galleri eller vit kub.

Och ja, det kan konstkonnässörerna ha åsikter om, men oavsett om de gillar den eller inte har förändringen redan börjat. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera