Hoppa till innehållet

Blogg: Så lagar du mat utan att kunna

Nu finns det teknik som gör det möjligt för vilken idiot som helst att laga gourmet-mat. Nej, vi pratar inte matkassar eller husmorsskolor online. Vi pratar sensor-julafton!

Hjärnan bakom biffen var en dator, en sensorsticka och en uppkopplad stekhäll från det tyska företaget Cuciniale.
Hjärnan bakom biffen var en dator, en sensorsticka och en uppkopplad stekhäll från det tyska företaget Cuciniale.Foto: Cuciniale

Höstregnen är här och grillsäsongen har tagit slut. Nu är det äntligen slut på brända revben, karboniserade grillkorvar och kycklingar som aldrig blir klara för att kolen tog slut. Det är ju rent förbannat att det aldrig går att lära sig riktigt hur man grillar riktigt bra. Det beror givetvis på att det inte finns tillräckligt bra gadgets…

Bra kockar skulle ha skrockat vid ett sådant uttalande. De skulle ha sagt att misslyckandena i uteköket beror på att vi inte spenderar tillräckligt mycket tid där. Att mormors köttbullar är så fantastiska just precis för att hon har gjort dem tusen gånger och att även mormor skulle ha bränt flintasteken i brist på övning.

Tur då att det är på gång verktyg som kommer att göra oss till proffs i köket. Jag åt nyligen den mest perfekta tillagade entrecote jag varit med om. Den lagades av mig själv, men jag var bara assistent. Själva hjärnan bakom biffen var en dator, en sensorsticka och en uppkopplad stekhäll från det tyska företaget Cuciniale

Det gick på följande sätt: 

Jag valde på en iPad vad jag ville laga (entrecote) och hur jag ville ha den. Inte bara på nivån rare/medium rare/well done etc. utan exakt, på en steglös skala. Jag valde också hur välstekt köttet skulle vara på ytan, även det på en steglös skala.

Sedan plingade det till och jag instruerades att sätta på plattan. På plattan satte jag en stekpanna och i stekpannan lade jag stickan (GourmetSensor, €129). Den ser ut som en stektermometer och hänger på kanten av stekpannan med en hake.

Den är fullpackad med sensorer som pratar med blåtand med iPaden där jag valde vad jag ville laga och iPaden pratade i sin tur med spishällen för att kunna ställa effekten exakt. Exakt i det här sammanhanget betyder inte läge 6 eller 7 på spisen, utan steglöst, justerat på sekundnivå baserat på feedback från sensorerna i stickan.

Fine, det var ingen normal spis du kan köpa på Elgiganten, men väl en helt vanlig häll som hackats och försetts med en uppkoppling.

Nåväl. Ny instruktion: Häll olja i pannan.

Jag kan nu se på skärmen att oljan värms upp och stabiliseras i temperatur. ”Pling”: Lägg i köttet.

Fyra minuter senare. ”Pling”: Vänd.

Hur kan datorn veta att det är dags? Jo, för det första känner sensorn naturligtvis av vad det är för slags stekpannan jag satt på spisen; aluminium, stål, gjutjärn etc. Och sedan känner den av värmeförlusten när köttstycket läggs i. Därmed går det att räkna ut vikt, tjocklek mm. och därmed även när det är dags att vända köttet.

Efter ytterligare några minuter uppmanas jag att sticka in sensorstickan (som naturligtvis har en termometer i sig) i köttet. Efter ytterligare några minuter upplyses jag om att entrecoten är klar. Den är givetvis perfekt!

Och här kommer det intressanta. Den blir givetvis perfekt varje gång. Liksom risotton, sparrisen, eller vad det nu än må vara som vi vill laga. Ingen kock i världen klarar det för alla olika sorters recept.

Detta sätter fingret på något som är större än min förmåga att steka entrecote, nämligen hur vi kan få hjälp att laga mat vi annars inte kan. I mitt fall kanske inte entrecote är den största utmaningen. Däremot är fisk något jag tycker är så pass svårt att jag ofta avstår. Risotto får jag bara för mig att göra då och då, med ytterst varierande resultat. Jag är inte ensam.

Den blir perfekt varje gång. Ingen kock i världen klarar det för alla sorters recept. 

Snittfamiljen går runt på ca 10 recept och det är inte säkert att de nödvändigtvis är vare sig de godaste, nyttigaste eller billigaste, men det är fullt mänskligt att vara begränsad.

Däremot behöver vi inte vara begränsade i framtiden, vilket min entrecote-upplevelse visar. 
Stickan och appen finns redan idag, men eftersom inte min häll är uppkopplad (vitvaror är rent bedrövligt dåligt utrustade med API:er, dvs möjligheten för andra apparater/datorer att interagera med dem) så får jag fortfarande hålla till god med instruktioner som ”höj till 8, sänk till 6” etc.

Men nästa gång jag byter ut köksutrustningen ska den banne mig vara uppkopplad. Så om Electrolux et al menar allvar med att de har ambitionen att göra mig bättre i köket så är det sannolikt vettigare att förse spisen med ett API än att skicka med en kokbok.

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Det här är ett blogginlägg av Johan Jörgensen. Följ honom här!

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera