Annons
Thord D Hedengren, prylbloggare på Di Digital.

Blogg: Så packar du optimalt för resan

Drabbad av datafetma? Här är lösningen SPONSRAT AV IBM

Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Blogg: Så packar du optimalt för resan

Thord D Hedengren, prylbloggare på Di Digital.
Thord D Hedengren, prylbloggare på Di Digital.
Att optimera sin packning inför resor är en hel vetenskap. Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren har tagit fram sin ultimata packlista ned till minsta USB-minne. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Everyday carry är ett begrepp som är populärt bland prylgalna resenärer, nomader och de av oss som inte kan sluta optimera vår vardag. Begreppet syftar på sakerna du alltid har med dig, varje dag eller när du reser, eller en kombination däremellan.

Personligen har jag svårt att inte försöka optimera vad jag har i väskan. Kanske inte till vardags, de flesta av oss går från hemmet till kontoret och då finns det inte så hemskt många behov som ska uppfyllas, annat än att ta med sig jobbdatorn måhända, men vid längre resor är det desto mer relevant. Är du dessutom typen som, likt undertecknad, aldrig checkar in bagage så blir optimeringen desto viktigare.

Alla har olika behov, men eftersom jag planerar några kortare resor så fick jag anledning att fundera på vad som skulle packas.


Först, det jag alltid har med mig:

Telefon (just nu en iPhone 7 Plus med Apples läderfodral), plånbok (en Cardamon med betalkort och en sedel), nycklar, Airpods med laddfodral, samt en anteckningsbok med penna. Terminalglasögonen brukar också få följa med, för tydligen börjar jag bli gammal…

Allt det där går ner i mina fickor utan problem. Ja, nästan då - iPhone 7 Plus är ju förbaskat stor och tittar fram ur fickan ibland och glasögonen tar upp en hel innerficka.

Resten hör däremot hemma i en väska. Just valet av väska är svårt, jag har flera. Personligen föredrar jag ryggsäckar som även kan bäras som en bag men just nu har jag en Booq Daypack för kortare resor. För lite längre trippar blir det en utgången Crumpler-rygga, en säcklik modell som förvisso är i tyngsta laget men äter upp nog med kläder och prylar för att vara på resande fot utan tvättbehov i två veckor. Jag ogillar rullväskor, de låter för mycket och är mest problem om underlaget inte är ypperligt.

I väskan:

* iPad Pro, den större modellen, med 29W-strömadapter och USB-C till Lightning-kabel för laddning samt en Apple Pencil.

* Magic Keyboard, skyddat av Canopy, ett fodral som även fungerar som ett ställ till min iPad.

* Bowers & Wilkins P5 Wireless, trådlösa hörlurar i sin medföljande lilla väska. Häri återfinns även min Pencil till iPad Pron samt kablar till lurarna för trådad lyssning samt laddning (mikro-USB).

Foto:

* Kindle Oasis för läsning, även denna får plats i hörlurarnas väska, lämpligt nog.

* Kanex GoPower Watch, för laddning av min Apple Watch samt lite extra ström till andra enheter om det krisar. För längre resor har jag även med mig det rejäla GoPower USB-C-batteripaketet från Kanex.

Foto:

Kanex GoPower

* Anteckningsbok/böcker från Field Notes samt Pilot G2 gel-pennor, storlek 05, i svart, rött och blått. Antalet extra böcker jag har med mig beror på vilka projekt jag jobbar på.

* Sladdpåsen är mitt slarviga namn för en liten tygpåse med Lightning till USB-kabel samt stick-kontakt, lite mynt för mynttoaletter, en sedel i lokal valuta, en USB-sticka (för man vet aldrig), putsduk, huvudvärkstabletter, samt alkogel om jag inte flyger.

* Genomskinlig necessär med toalettartiklar. Spara lite tid och skaffa en sådan, då behöver du inte ha dina flytande vätskor i påsar - necessären duger gott.

* Som vattenflaska har jag en Klean Kanteen Classic, märkt med klistermärken så att ingen riskerar ta fel. Glöm inte att tömma den innan du går igenom säkerhetskontrollen bara.

* Kläder är ofta bra att ha, likaså en liten handduk.

Som synes är datorn inte med på listan. Om jag vet att jag kommer behöva en Macbook på resan så tar jag med en sådan, men oftast är så inte fallet och har jag tagit med den så sitter den ändå orörd. Jag kan göra så gott som allt på min iPad Pro, vissa saker lättare än andra, men nästan allt går. Att släpa på en 15” Macbook Pro, eller ens min lilla guldklimp (12” Macbook), är helt enkelt onödigt för mig.

Foto:

Google Chromecast kan liva upp på resan.

Förr i tiden reste jag ofta med en Apple TV som jag kopplade in på hotellrummet. På så vis kan jag slötitta på Netflix istället för att se någon halvtaskig Discovery-serie om jag känner för att glo på dumburken. Apple TV:n är bortrationaliserad, min iPad Pro är stor och duger mer än väl för underhållning, men vill du använda hotellrums-teven så rekommenderar jag en Chromecast eller annan HDMI-sticka, de tar mindre plats än en Apple TV.

Kameror får aldrig åka med numera, inte heller knivar, tändare eller cigarrborren.

Jag gillar att resa lätt och skruvar på min lista flera gånger om året. Saker som varit på den tidigare kommer ibland tillbaka, men oftast inte. Kameror får aldrig åka med numera, inte heller knivar, tändare eller cigarrborren. Är det en längre tripp så har jag ibland packat vissa saker i en mindre väska och lagt den i den större, för att slippa släpa på onödigt stora väskor när jag väl kommit fram, men oftast tar det lite för mycket plats. En liten extraväska kan du oftast få med dig, kalla det datorväska på planet bara, men jag tycker inte det är värt besväret att krångla med en sak till faktiskt. Smaksak, precis som allt annat här ovan.

Många föredrar andra prylar för att lösa samma, eller andra, problem. Noise cancellation-lurar exempelvis (jag ogillar vad de gör med ljudkvalitén), eller öronproppar (inte hittat några bra). Det enda jag är säker på är det vanligaste packmisstaget av de alla: för mycket saker med sig. Everyday carry ska bara vara det du faktiskt behöver, samt möjligen nödfallsverktyg. USB-pinnen är en sådan sak, jag har inte använt den på ett halvår, men plötsligt löser den ett problem för någon. Fast nu när jag tänker efter så åker den nog ut, jag har ju inte ens en USB-port på min iPad…


 

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post