Annons

Blogg: Så ska robotar förändra handeln

Johan Jörgensen bloggar om matrevolutionen på Di Digital. Foto: Ocado,
Johan Jörgensen bloggar om matrevolutionen på Di Digital. Foto: Ocado,
Brittiska Ocado, som är en av de stora spelarna i onlinehandeln med mat och en av de i särklass mest automatiserade, har nu tagit ytterligare ett steg mot att effektivisera sina super-lager. Nämligen genom ett lyckat projekt där en robot kan plocka äpplen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att någon annan ska plocka frukt och grönt åt dig har länge varit en klassisk tröskel i onlinehandeln för mat. Kan man verkligen lita på de där som plockar? Tänk om de inte är duktiga? Hur ska de kunna veta hur mogen du vill ha din banan?

Nåväl, snart slipper vi det problemet. 

Tillsammans med ett antal europeiska forskningscenter har Ocado tagit fram en robotarm som kan plocka äpplen och därmed förmodligen en hel del annat också.

Effektiviseringen handlar om att försöka ersätta människor i de där situationerna där de fortfarande behövs, exempelvis lösplock av frukt och grönt. 

Läs mer: Nio robotar som vill in i ditt hem

Utvecklingen är givetvis både helt naturlig och fullkomligt oundviklig. Med hjälp av allehanda scanners och kameror går det att se om frukten är bra eller skadad. Och om en robotarm kan lägga tomaten i den organiskt bruna papperspåsen så är effektiviseringen total. 

Foto:  

Robothanden är designad för att kunna hantera ömtåliga frukter och grönsaker. Foto: Ocado

Projektet har bedrivits inom ramen för det så kallade SOMA-projektet. Soma står för ”soft manipulation”. 

Det är inte utan att man tror sig ha tagit den hallucinogena drogen ”soma” från Aldous Huxleys framtidsroman ”Du sköna nya värld”. Men för den som tänkt ägna sin framtid åt att plocka frukt på ett lager riskerar baksmällan att bli svår.

En fin video kan beskådas här.

Johan Jörgensen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies