Annons

Blogg: Snart i ditt hem - ett spionerande kylskåp

Foto: Ryan Steele (CC BY-SA 2.0)
Jag gillar teknik. Men jag är inte helt övertygad om att _allt_ verkligen behöver vara uppkopplat. När ett kylskåp plötsligt blir en säkerhetsrisk är det kanske dags att tänka till.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detta är ett inlägg från bloggen Internet med Marcin, där Marcin de Kaminski skriver om nätpolitik och nätfrihetsfrågor. Följ honom på digital.di.se/marcin.


Det finns en fascination att koppla upp saker mot Internet. Fräckt så, förstås. Men ibland kan det kännas lite väl överentusiastiskt. Bara under sommaren har vi exempelvis fått lära oss att det inte är klockrent att koppla upp bilar, eftersom hackare på håll kan tvärbromsa och styra dem. Det har också dykt upp bevis på att det är dåligt att ha wifi-anslutning till prickskyttegevär. Och att skateboards kanske mår bra av att vara analoga.

Nu senast kom rapporter om att även kylskåp går att avlyssna. Så om man valt en modell där man kan kolla kalendrar och e-post (skitsmart med en kyl där man också kan jobba!) så bör man vara medveten om att den inte alltid lyckas upprätta en krypterad anslutning till nätet, varpå den riskerar att läcka allt du gör. Inte så hett.

Gång efter annan kommer rapporter om hur lätta trådlösa nätverk är att avlyssna.Det börjar nästan bli lite tjatigt. Svt körde en rätt stor drive om det här för fem år sedan och nyligen hade DN en utomordentlig granskning av hur sårbara en del bredbands-routrar är. Är det så enkelt att ta sig in på våra hemma-nät är det förstås superviktigt att de saker som är anslutna sköter sin kryptering ordentligt.

Jag fick ett rätt kul uppvaknande häromsistens när jag snubblade över en himla rolig presentation om IT-säkerhet. Den tar dels upp mångfaldsproblem inom IT-sektorn på ett bra sätt, och den behandlar också den naiva bitcoin-optimismen. Men framförallt förklarar den varför uppkopplade glödlampor är en dålig idé. Se den här bilden:

Illustration över svaga punkter hos ett djur

James Mickens: "Sockets are mucus membranes"

Enkelt förklarat illustrerar det vänstra djuret (?) en rätt sjysst uppkopplad grej. Ett input/output-membran (huvudet) och eventuellt ett extra output där bak. Det gör det som krävs av det, plus har fräcka horn. Besten till höger får här symbolisera ett Internet-hus fullt med spexiga features där varje liten pryttel är (minst) ett eget membran för kommunikation in till huset. Rätt sårbart, oavsett om det rör sig om smittor eller direkta angrepp.

Kika gärna på hela presentationen och memorera sedan det klassiska mantrat "att koppla upp något till internet innebär att koppla upp internet till detta något".

Fundera därefter på vad du egentligen behöver ha som online-tjänst.


Detta är ett inlägg från bloggen Internet med Marcin, där Marcin de Kaminski skriver om nätpolitik och nätfrihetsfrågor. Följ honom på digital.di.se/marcin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer