Annons

Blogg: Starkare tankar på hjärngymmet

Träningstrenden har gått från att sätta fokus på magmuskler till att utveckla avancerad hjärngympa. Marknaden för att hålla oss för evigt unga kommer fortsätta att växa, skriver Sara Öhrvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Varför fokusera på den fysiska träningen inför sommarens strandliv, när tiden kan läggas på att bygga upp hjärnkapacitet inför budgetsäsongen 2016. Den starka hälsotrenden tar sig ständigt nya uttryck och innebörden av att komma i form är på väg att ändras. Marknaden för hjärngym, digitala applikationer som tränar upp vår kognitiva förmåga, växer snabbt och uppskattas vara värd över 1 miljard dollar, 8,2 miljarder kronor.

Samtidigt rusar hjärnforskningen framåt i en rasande takt. Stora satsningar, som president Obamas Brain Initiative och EU:s The Human Brain Project, kan tillsammans med teknisk utveckling och allt större mängder data ge oss ökad kunskap om mysteriet hjärnan. The Allen Institute Brain Atlas har som mål att för första gången kartlägga hela hjärnans struktur och funktionalitet.

Blogg: IQ säljs snart som molntjänst

I takt med att förståelsen ökar för vår kognitiva förmåga, ökar även viljan att utveckla hjärnan. Och i samma takt ser vi flera nya affärskoncept växa fram. Ett av världens ledande läromedelsföretag, Rosetta Stone, gör en storsatsning med Fit Brains och tidningen Forbes rankar hjärnträningsfokuserade Lumos Labs som ett av de mest lovande amerikanska företagen.

De nya produkterna ska inte bara göra oss smartare, utan även starkare. Hörlurarna Halo har elektroder som stimulerar hjärnan för att få musklerna att prestera bättre. Det amerikanska skidlandslaget vittnar om prestationsförbättringar efter användning och det amerikanska försvaret har minskat utbildningstiden för drönarpiloter, tack vare bättre koncentrationsförmåga. En osannolik produkt som levererar både jobbkoncentration och personbästa i sport.

Kan då tekniken på denna växande marknad leverera på sina löften? Det finns de som tvekar kring den verkliga nyttan av hjärnträning. Nyligen skrev några forskare under ett upprop mot de vidlyftiga löften som hjärngymsapparna svänger sig med. Lumosity, som redan testats av 70 miljoner användare, dömdes att betala skadestånd för att de marknadsfört att träningen fördröjer sjukdomar som alzheimer utan att kunna leda det i bevis. Andra forskare ser ett paradigmskifte där utgångspunkten är neuroplasticitet, hjärnans fantastiska förmåga att förnya sig själv. Ny forskning har visat att hjärnans nätverk av neuroner och synapser ständigt omformas till följd av vad vi lär oss, tänker och gör.

Läs mer: Magine-grundare bakom ny träningstjänst

Ett antal ledande experter inom neurovetenskap har klivit in i de framväxande hjärngymsföretagen för att utveckla applikationer som tränar hjärnans kapacitet. Max-Planck Institute for Human Development i Berlin har i sina studier visat att hjärnträning kan leda till bättre kognitiv förmåga, såsom minne, förståelse för komplexa samband och avancerad problemlösning. Vi kan enligt dessa studier inte längre skylla på att vår egen ofullkomlighet är medfödd.

Marknadsutvecklingen har varit stark för traditionella gym och vi är mitt inne i en hälsotrend som sköljer över mat- och dryckesindustrin liksom många andra branscher som måste anpassa sig till människors sundare livsvanor. Med en snabbt åldrande befolkning och en ökad medvetenhet om kroppens funktionalitet är det inte omöjligt att hjärnträning blir en naturlig del av vår tillvaro. Hur kommer den framtida marknaden att se ut? Kanske måste sporten reglera neurodoping och kanske kommer vi att i framtiden ha digitala hjärnträningsapplikationer som cybervaccin mot föråldrad hjärnkapacitet.

Även om vi inte är där ännu, kan träning som gör vår hjärna smart och spänstig vara nog så intressant. Marknaden för att hålla oss för evigt unga kommer fortsätta att växa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer