Annons

Bluffaktier i Spotify säljs på nätet

Erbjudandet om att teckna aktier som gått ut till aktieintresserade.
Erbjudandet om att teckna aktier som gått ut till aktieintresserade.
I ett erbjudande som spridits via aktiesajter i Sverige erbjuds investerare att investera i Spotify. Men det handlar i själva verket om ett nystartat bolag med liknande namn. Det riktiga Spotify tar avstånd från upplägget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I ett mejl som skickats ut från sajten Nyemissioner.se står det att det finns en ”fullständigt unik möjlighet att investera i Spotify”. Fonden som det erbjuds att investera i är SE Spotify Investments S I-3, LLC som är registreradi Delaware, USA.

Vidare står det i mejlet att det funnits ett ”mycket stort intresse” och att endast ett fåtal reserverade poster finns kvar att köpa. I mejlet används även Spotifys logga. När man klickar på mejlet dirigeras man också till det riktiga Spotifys hemsida.

Luxemburgsbolaget har dock inget med musiktjänsten Spotify att göra.

Upplägget går till så att en privatperson köper andelar i SE Spotify Investments S I-3, LLC. En post i SE Spotify Investments S I-3, LLC kostar 2 000 dollar, motsvarande drygt 16 500 kronor. Den högsta volymen som får tecknas är för 2,8 miljoner dollar, motsvarande 23,3 miljoner kronor.

Sex månader efter att det riktiga Spotify börsnoterats, något som inte aviserats om och i så fall när det kommer att ske, så sägs andelarna i SE Spotify Investments S I-3, LLC konverteras till aktier i det riktiga Spotify som motsvarar investeringen i SE Spotify Investments S I-3, LLC.

Det riktiga Spotify tar i ett mejl avstånd från erbjudandet.

”Spotify har inte någon relation med den här personen, detta är inte sanktionerat av oss”, skriver en talesperson för Spotify i ett mejl.

I erbjudandet är Ben Hedenberg listat som kontaktperson och hans bolag Big Ben Venture Partner.

När Di Digital kontaktar honom på telefon uppger han att Spotifyaktierna kommer från en väldigt tidig investerare som köpt aktier för 55 miljoner dollar och sedan gjort en exit genom att sälja vidare dem till en fond.

I juni tog Spotify in pengar i en investeringsrunda som gav bolaget en värdering på 8,5 miljarder dollar, vilket motsvarar ett pris på drygt 2 300 dollar per aktie.

Priset som SE Spotify Investments S I-3, LLC satt på sina Spotifyaktier, 2 000 dollar per aktie, motsvarar en bolagsvärdering på strax under 7 miljarder dollar – alltså lägre än de 8,5 miljarder dollar som Spotify värderades till i juni. Men det finns inga som helst garantier för att en aktie i Spotify Investments motsvaras av en aktie i Spotify.

Att teckna sig för aktierna ska inte längre vara möjligt.

”Emissionen är avslutad. De som har tecknat kommer att bli tilldelade aktier men nu vänder vi oss främst till institutionella investerare”, säger Ben Hedenberg.

Ben Hedenberg uppger att Spotifys jurister tagit kontakt och krävt att de avslutar marknadsföringen där de använder Spotifys logga.

Vilka är ägare i SE Spotify Investments S I-3, LLC?

”Den svenska motsvarigheten är ett handelsbolag, där de som köper in sig i bolaget är ägare.”

Har du startat SE Spotify Investments S I-3, LLC?

”Nej, vi har ett uppdrag att distribuera aktierna av den här fonden som kommit över Spotifyaktierna.”

Men det måste finnas en person bakom som startat bolaget?

”Ja, det är en administratör skulle man kunna kalla det. Det är fond i USA som står nära oss.”

Vad heter den?

”Big Ben Venture Partner Inc.”

Står du bakom den?

”Jag har intressen i den, ja.”

Axier, som tillhandahåller analystjänster, och Nyemissioner.se som distribuerar erbjudandet i Sverige vill inte ta ansvar för innehållet i erbjudandet.

”Det är inte vi som står bakom det. Vi kör bara marknadsföring på det där”, säger Erik Forsell, verksamhetschef på Axier.

Hur kommer det sig att det inte står någonting i erbjudandet om till vilken värdering av Spotify man köper in sig?

”Ja, det finns ju ingen värdering i och med att det inte är ett publikt bolag”.

Men det finns ju aktuella värderingar av Spotify. I den senaste rundan så värderades Spotify till 68 miljarder kronor.

”Ja, alltså det här bolaget värderas till sjuka summor i alla fall så att säga”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer