Annons

Bluffkontrollanten Inyett siktar på börsen

Inyetts vd Jone Sølvik.
Inyetts vd Jone Sølvik. Foto: Press
Bluffakturor kostar företag och kommuner miljardbelopp varje år. Inyett, som digitaliserar kontrollen av utbetalningar, omsatte 13 Mkr i fjol. Nu väntar internationell expansion och en börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt Brottsförebyggande rådet gjordes 14 315 polisanmälningar om bluffakturor under 2015, en ökning med 21 procent jämfört med året innan. Helsingborgsbolaget Inyett har utvecklat en tjänst för att stoppa betalningar till bland annat bluffbolag.

När en kund skickar en faktura till betalning och fakturan skannas så går en kopia till Inyett. Där kontrolleras fakturan mot en databas och varje betalningsmottagare kontrolleras.

Inyett kontrollerar till exempel om mottagaren är ett registrerat blufföretag, om beloppet är orimligt högt, om mottagaren har skulder hos Kronofogden, om mottagaren saknar F-skattsedel eller om betalningen går till ett bolag där den egna personalen är aktiv. Inom en minut får kunden ett besked om fakturan ska betalas eller om den bör stoppas.

Byggbranschen är utsatt, med en stor andel konkurser.

Inyett har omkring 300 kunder inom den offentliga sektorn, som står för cirka 85 procent av bolagets intäkter. Även byggbranschen med bolag som Peab finns bland kunderna.

”Det är en utsatt bransch med en stor andel konkurser. Här finns leverantörer som historiskt sett inte har skött sin ekonomi fullt ut och som haft en del svart arbetskraft”, säger Jone Sølvik, vd för Inyett.

Under det brutna räkenskapsåret 2015/16 omsatte Inyett 12,8 miljoner kronor med ett resultat efter finansiella poster på 2 Mkr.

Jone Sølvik räknar med att dubbla omsättningen det kommande året och han ser en stor tillväxtpotential inom den privata sektorn i Sverige, men han förbereder också bolaget för en internationell expansion.

”Vi har en aggressiv tillväxtplan. Vi tittar på flera utländska marknader, men Norge ligger närmast till hands. Vi ser en stor efterfrågan på den norska marknaden, främst från våra kunder inom byggbranschen.”

För att kunna expandera internationellt och fortsätta växa i Sverige har Inyett under året tagit in 6 Mkr från Örjan Johansson, som bland annat är styrelseordförande i börsnoterade Hövding.

”Hans erfarenhet är betydelsefull för oss i vår kommande expansion”, säger Jone Sølvik. 

I expansionsplanerna finns också en uttalad plan att börsnotera Inyett.

”På sikt ska bolaget noteras”, säger Jone Sølvik utan att vilja precisera det närmare. 

Bluffakturor är en typ av utbetalningar som Inyett stoppar. Enligt Jone Sølvik handlar det minst lika ofta om bankkontotransaktioner, där mottagaren försöker komma undan skatt. Under sommaren har Inyett också upptäckt en ny bluffmetod: fakturor från ideella föreningar.

”Det är en metod som inte ens kräver ett organisationsnummer”, säger Nilla Dressler, säkerhetsanalytiker på Inyett.

Enligt Nilla Dressler har föreningarna kopplingar till bolag som finns på bland annat Skatteverkets och Svensk handels listor över blufföretag.

”Vi ser att föreningarnas befattningshavare och adresser har kopplingar till kända blufföretag.”

Bland annat har Inyett stoppat betalningar till Trafiksäkerhetsfonden.

”Fonden kan lätt misstas för Motorförarnas helnykterhetsförbunds fond, som ofta kallas för just Trafiksäkerhetsfonden”, säger Nilla Dressler.

Läs även: Trustly dubblar vinsten efter Europa-expansion

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer