Annons

BMW:s bildelningstjänst lägger ner i Sverige

Drivenows vd Fredrik Ellsäter i samband med lanseringen i Sverige 2015.
Drivenows vd Fredrik Ellsäter i samband med lanseringen i Sverige 2015. Foto: Jonas Eng (Di)
Den tyska biljätten BMW:s bildelningstjänst Drivenow lägger ner i Stockholm. Under sina tre år i drift gjorde bolaget en samlad förlust på drygt 69 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många stora biltillverkare har vallfärdat in på den växande marknaden för bildelningstjänster i världen. En av aktörerna är Drivenow, helägt av tyska BMW, som lanserade i Sverige under hösten 2015. 

Knappt tre år senare väljer bolaget dock att trycka ner bromsen och helt och hållet lägga ner i Stockholm. Fram till den 31 oktober i år ska Drivenow successivt fasa ut sin bilflotta från gatorna.

”Lägre än förväntat intresse och nyttjande av kunder i Stockholm jämfört med andra Drivenow-städer, samt höjda kostnader för trängselskatt och parkering, har lett att vi inte lyckats nå de mål som krävs för att hålla igång Drivenow i Stockholm”, skriver bolaget på sin hemsida. 

Läs mer: Tysk bildelningstjänst utmanar i Stockholm 

Di Digital har tagit del av Drivenows årsredovisningar sedan starten. Där framgår att den samlade omsättningen har uppgått till knappt 38 miljoner kronor, varav merparten av intäkterna faktiskt kom under 2017, med stora förluster på drygt 69 Mkr.

Företaget kommer fortfarande att bedriva sin verksamhet i andra europeiska städer, så som Berlin, Wien, Köpenhamn, London och San Francisco. 

Drivenows modell skiljer sig något åt från många andra konkurrenter på bildelningsmarknaden. Med en avancerad mobilapp kan man boka ett fordon i ett område utan att behöva ta sig till en specifik hyrstation. Efter att kunden betalat en mindre anslutningsavgift tas hyrtaxan ut för de timmar och minuter som bilen används.

Läs mer: Kartläggning: Uppförsbacke för bildelningstjänsterna i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer