Annons

Boeing investerar 200 miljoner i entreprenörens rymdturism

En modell av ett Boeing-plan och den brittiska entreprenören Richard Branson.
En modell av ett Boeing-plan och den brittiska entreprenören Richard Branson. Foto: TT.
Flygtillverkaren Boeing investerar 20 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor, i den brittiske entreprenören Richard Bransons bolag Virgin Galactic. Planen är att bolaget ska kunna köra turister till rymden redan nästa år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I och med investeringen får amerikanska Boeing en minoritetsandel i Virgin Galactic. 

Flygtillverkarens motiv för investeringen är att man vill driva på kommersialiseringen av rymden, uppges det i ett pressmeddelande.

Men Virgin-vd:n George Whitesides utesluter inte att det kan ske ytterligare utbyten mellan företagen och säger bland annat att investeringen är ”en katalysator för bredare och djupare samarbeten.”

I juli meddelade Virgin Galactic att bolaget kommer att börsnoteras i New York i slutet av 2019. 

Förhoppningen är att bolaget ska kunna få in ett kapital på 800 miljoner dollar, motsvarande 8 miljarder kronor. Virgin Galactic sägs sikta på en värdering på runt 1,5 miljarder dollar på börsen.

2018 var Virgin Galactic nära att ta in runt 1 miljard dollar i investeringar från Saudiarabien, men Richard Branson stoppade det samarbetet till följd av mordet på Jamal Khashoggi.

Kampen om att skicka turister till rymden är hård, och även Amazon-grundaren Jeff Bezos satsar hårt på marknaden genom sitt bolag Blue Origin. Teslas vd Elon Musk driver i sin tur Space X som ska transportera material och människor åt kommersiella intressenter och myndigheter som Nasa.

Läs mer: Katastrofsiffror för Boeing – och flygförbudet kan förlängas 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies