Annons

Boeing investerar 200 miljoner i entreprenörens rymdturism

En modell av ett Boeing-plan och den brittiska entreprenören Richard Branson.
En modell av ett Boeing-plan och den brittiska entreprenören Richard Branson. Foto: TT.
Flygtillverkaren Boeing investerar 20 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor, i den brittiske entreprenören Richard Bransons bolag Virgin Galactic. Planen är att bolaget ska kunna köra turister till rymden redan nästa år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I och med investeringen får amerikanska Boeing en minoritetsandel i Virgin Galactic

Flygtillverkarens motiv för investeringen är att man vill driva på kommersialiseringen av rymden, uppges det i ett pressmeddelande.

Men Virgin-vd:n George Whitesides utesluter inte att det kan ske ytterligare utbyten mellan företagen och säger bland annat att investeringen är ”en katalysator för bredare och djupare samarbeten.”

I juli meddelade Virgin Galactic att bolaget kommer att börsnoteras i New York i slutet av 2019. 

Förhoppningen är att bolaget ska kunna få in ett kapital på 800 miljoner dollar, motsvarande 8 miljarder kronor. Virgin Galactic sägs sikta på en värdering på runt 1,5 miljarder dollar på börsen.

2018 var Virgin Galactic nära att ta in runt 1 miljard dollar i investeringar från Saudiarabien, men Richard Branson stoppade det samarbetet till följd av mordet på Jamal Khashoggi.

Kampen om att skicka turister till rymden är hård, och även Amazon-grundaren Jeff Bezos satsar hårt på marknaden genom sitt bolag Blue Origin. Teslas vd Elon Musk driver i sin tur Space X som ska transportera material och människor åt kommersiella intressenter och myndigheter som Nasa.

Läs mer: Katastrofsiffror för Boeing – och flygförbudet kan förlängas 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer