Hoppa till innehållet

Bofink skrotar appen – ska satsa på egna bolån

Fintechbolaget Bofink skrotar sin app för jämförelse av bolån. Nu ska bolaget själv bli en aktör på bolånemarknaden, skriver Breakit. 

Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson, samt den skrotade appen.
Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson, samt den skrotade appen.Foto: Jonas Eng.

Bofink grundades 2016 och har sedan dess tagit fram en algoritm som med hjälp av artificiell intelligens, AI, hjälper konsumenter att välja mellan fast eller rörlig ränta. Hösten 2017 lanserade man en app riktad mot konsumenter, men man har även agerat teknikleverantör till banksektorn.

Nu, drygt två år efter lanseringen av appen, har Bofink insett att det är allt för svårt att tjäna pengar på att förmedla bolån. 

”Kunderna hittar bättre lån i vår app och med det erbjudandet går de tillbaka till sin gamla bank. I de flesta fallen sänker då storbankerna sin ränta. Då blir det ingen förmedling och vi får inga pengar”, säger Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson till nyhetssajten Breakit.

För någon vecka sedan togs appen bort från Android och Apples app-butiker. Då hade uppemot 30 000 svenskar laddat ner och använt appen.

Joachim Ronneback Thomson uppger att tekniken nu ska användas i en ny bolåneprodukt.

Läs mer: Här är bolagen som vill digitalisera ditt bolån

I december fick Bofink tillstånd från Finansinspektionen att bedriva bolåneverksamhet. Joachim Ronneback Thomson arbetar nu med att hitta finansiärer för att kunna erbjuda bolån, skriver Breakit. Han för även diskussioner med både försäkringsbolag och pensionsfonder.

Upplägget påminner om den resa som entreprenören Alexander Widegren försökt göra genom att lägga ner sin jämförelsetjänst Lånbyte.se och använda tekniken för att bygga bolåneutmanaren Enkla. I mars 2018 gick Enkla ut och berättade om ett aggressivt erbjudande om en bolåneränta på 0,95 procent. Men efter närmare två år har bolaget ännu inte kommit igång med utlåningen på bred front. Orsaken är att man inte lyckats säkra långsiktig finansiering på obligationsmarknaden.

Läs mer: Enkla slår tvivlarna på fingrarna – på väg att rulla ut bolån på 0,95 procent

Hittills har Bofink tagit in 11 miljoner kronor i riskkapital, enligt Breakit. 

Som Di Digital tidigare rapporterat har bolaget tagit in kapital från namnkunniga investerare som Sophia Bendz, Fabian Hielte, Joen Bonnier, Fredrik Ljungberg, Lena Apler, Ann Grevelius och Lennart Käll.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera