Annons

Bofink skrotar appen – ska satsa på egna bolån

Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson, samt den skrotade appen.
Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson, samt den skrotade appen. Foto: Jonas Eng.
Fintechbolaget Bofink skrotar sin app för jämförelse av bolån. Nu ska bolaget själv bli en aktör på bolånemarknaden, skriver Breakit. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bofink grundades 2016 och har sedan dess tagit fram en algoritm som med hjälp av artificiell intelligens, AI, hjälper konsumenter att välja mellan fast eller rörlig ränta. Hösten 2017 lanserade man en app riktad mot konsumenter, men man har även agerat teknikleverantör till banksektorn.

Nu, drygt två år efter lanseringen av appen, har Bofink insett att det är allt för svårt att tjäna pengar på att förmedla bolån. 

”Kunderna hittar bättre lån i vår app och med det erbjudandet går de tillbaka till sin gamla bank. I de flesta fallen sänker då storbankerna sin ränta. Då blir det ingen förmedling och vi får inga pengar”, säger Bofinks grundare och vd Joachim Ronneback Thomson till nyhetssajten Breakit.

För någon vecka sedan togs appen bort från Android och Apples app-butiker. Då hade uppemot 30 000 svenskar laddat ner och använt appen.

Joachim Ronneback Thomson uppger att tekniken nu ska användas i en ny bolåneprodukt.

Läs mer: Här är bolagen som vill digitalisera ditt bolån

I december fick Bofink tillstånd från Finansinspektionen att bedriva bolåneverksamhet. Joachim Ronneback Thomson arbetar nu med att hitta finansiärer för att kunna erbjuda bolån, skriver Breakit. Han för även diskussioner med både försäkringsbolag och pensionsfonder.

Upplägget påminner om den resa som entreprenören Alexander Widegren försökt göra genom att lägga ner sin jämförelsetjänst Lånbyte.se och använda tekniken för att bygga bolåneutmanaren Enkla. I mars 2018 gick Enkla ut och berättade om ett aggressivt erbjudande om en bolåneränta på 0,95 procent. Men efter närmare två år har bolaget ännu inte kommit igång med utlåningen på bred front. Orsaken är att man inte lyckats säkra långsiktig finansiering på obligationsmarknaden.

Läs mer: Enkla slår tvivlarna på fingrarna – på väg att rulla ut bolån på 0,95 procent

Hittills har Bofink tagit in 11 miljoner kronor i riskkapital, enligt Breakit. 

Som Di Digital tidigare rapporterat har bolaget tagit in kapital från namnkunniga investerare som Sophia Bendz, Fabian Hielte, Joen Bonnier, Fredrik Ljungberg, Lena Apler, Ann Grevelius och Lennart Käll.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer