Annons

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Foto: Jonas Eng
Utmanaren Bofink tar in pengar från bland andra Collectors Lena Apler för att utveckla sin tjänst.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi är världens första robotrådgivare på skuldsidan. Det finns ingen annan som ger beslutsstöd på skuldsidan”, säger Joachim Ronneback Thomson som är medgrundare och vd för Bofink (NTL).

Idén bakom bolaget är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. I bolagets app ges användarna ett betyg på sitt bolån baserat på räntan, bidningstiden, amortering och skuldsättningsgraden. Affärsmodellen just nu är att kunden kan byta bolån i appen varpå Bofink får en ersättning.

Läs mer: KTH-bolaget Bofink vill optimera ditt bolån 

I ägarlistan finns sedan tidigare Thomas Eriksson, fd vd på Carnegie och Swedbank Robur, och Ann Grevelius, nu på GP Bullhound och tidigare på SEB.

Nu tar Bofink in 5 miljoner kronor från ett gäng namnkunniga entreprenörer och affärsänglar, däribland Lena Apler från Collector, Anna Stenberg som grundat WES, Tessin-grundaren Niels Bosma, Lennart Käll från Svenska spel och Karl-Mikael Sydling tidigare på Brummer & Partners.

Ann Grevelius och Thomas Eriksson deltar också när Bofink fyller på kassan.

”Pengarna ska främst användas till att bygga vidare på produkten, men även till marknadsföring. Inom kort kommer vi att lansera en tjänst för nya bolånetagare, som till exempel behöver hjälp med valet av fast och rörlig ränta när de sökt lånelöfte”, säger Joachim Thomson Ronneback som är vd och medgrundare Bofink.

Läs mer: Rekordmarginaler bäddar för digitalt bolånekrig 

Enligt Bofinks vd har bolaget nått 10 000 användare på 10 veckor, i stort sett organiskt.

”Det är ett kvitto på att vi har en tjänst som flera bolånetagare har saknat. Bolån är ett hett område som många tar på stort allvar för att det påverkar ekonomin så nära inpå. En förändring i bolånet ser man redan kommande månad till skillnad mot exempelvis pensionstjänster.”

När Di Digital nyligen gick igenom techbolagen som sysslar med bolån framträdde bilden att ett problem är att de stora bankerna inte är villiga att samarbeta. 

Läs mer: Gardells uppstickarbolag: Bankerna bromsar utvecklingen 

Men Bofinks vd tror att hans bolag bemöts mer öppensinnat av bankerna än traditionella låneförmedlare som bara fokuserar på den rörliga räntan.

Han tror att det kommer hända mycket på bolånemarknaden framöver.

”Det är en av anledningarna till att vi vill vara med och utmana. Oligopolet i Sverige med fyra banker som har 80 procent av  bolånemarknaden är unikt. De kan diktera villkoren men ändå stå utanför Konkurrensverkets krav. Den stora tröskeln för nya bolag har varit att det är så pass komplext att starta upp ett bolag som vill finansiera bolån på nya sätt. Men där börjar vi se utmanande tjänster.”

Men han tror inte att storbankerna kommer tappa sin starka ställning.

”De kommer inte så lättvindigt släppa taget om bolånemarknaden, utan försöka samarbeta med de startupbolag de ser börjar få upp ångan.”

Framtiden för Bofinks affärsmodell ser Joachim Ronneback Thomson just i samarbeten med banker, snarare än att få en ersättning när kunderna byter bolån i appen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies