Annons

Bokio fyller på kassan – vill bli ”global standard” för gratis bokföring

Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Bolaget
Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Bolaget
Bokio tar in närmare 30 miljoner kronor i riskkapital från en rad investerare med Creandum i spetsen. Göteborgsbolaget erbjuder gratis, automatiserad bokföring för småföretagare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi vill göra det riktigt enkelt att driva bolag och bygga den globala standarden inom bokföring samt visa att det går att bygga något stort från Sverige”, säger Bokios vd Viktor Stensson.

Han var endast 24 år gammal när han som student vid Handelshögskolan i Göteborg grundade bolaget ihop med tre kompanjoner. Redan följande år, 2015, fick Bokio stöd från Chalmers Ventures och Vinnova, och lanserade sin första produkt.

Ambitionen har hela tiden varit att erbjuda gratis, automatiserad bokföring till små och medelstora bolag. 

”Vi har börjat med entreprenörerna och bygger oss uppåt. Målsättningen är att Bokio ska användas av bolag som vill ha friktionsfri administration utan kostnad. Det handlar om företag utan egen ekonomiavdelning, med cirka 0-50 anställda”, säger vd Viktor Stensson.

Nästa steg blir att möjliggöra förmedling av lån och krediter.

Tjänsten fungerar så att användaren fotograferar av sina kvitton med mobilen, laddar upp fakturor och skickar in dem till Bokios AI-motor. Informationen sorteras och bokförs och användaren får sedan en färdig bokföring och deklaration, som skickas till Skatteverket.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Hittills har Bokio lockat 19 000 användare utan att marknadsföra tjänsten på traditionellt vis. Bolaget växer just nu med 50-100 nya användare om dagen. Detta i en bransch som uppges omsätta drygt 50 miljarder kronor årligen bara i Sverige.

Hur tjänar man pengar på en gratis app för bokföring?

“Nästa steg blir att möjliggöra förmedling av lån, krediter och andra finansiella tjänster som tidigare inte varit tillgängliga för våra användare. Vi tar sedan en provision på det”, säger Viktor Stensson.

Bokio är ett ovärderligt verktyg för företagare.

Nu tar Bokio (NTL) alltså in 30 miljoner kronor för att förfina tjänsten och växa utanför Sverige. 

Kapitalrundan leds av Creandum (NTL), en av Sveriges största riskkapitalbolag inom tech-sektorn med portföljbolag som Spotify, Neo Technologies, Izettle och Klarna. 

Även Svea Ekonomi (NTL), Inbox Capital (NTL) och ängelinvesterare som Sophia Bendz (NTL) och Mattias Miksche (NTL) är med på tåget, liksom den befintliga ägaren Chalmers Ventures.

Du har tidigare sagt att ni siktade på 50 Mkr i denna runda?

”Ja. Vi hade möjligheten att ta in mer kapital, men vi valde att stanna här. Det är en bra mix av riktigt kunniga investerare och en rimlig utspädning av ägandet”, säger Viktor Stensson.

Foto:
Johan Brenner på Creandum.

Johan Brenner, en av Creandums tyngsta partners, blir ansvarig för investeringen. 

”Bokföring bör göras automatiskt, men det borde även vara gratis. Bokio är ett ovärderligt verktyg för företagare som vill fatta bättre beslut medan de är på språng, och för företag som vill skapa nya möjligheter utifrån sin egen data”, säger han.

Johan Brenner är även ansvarig för Creandums investering i Izettle, det svenska startupbolaget som erbjuder betallösningar och kassatjänster för kaféer, ambulerande försäljare och andra småföretagarte.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med bolagen, investerarna och grundarna på den svenska tech-scenen.


Mer om Bokios planer i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/trump-kritik-crowd-miljarderochgratisbokforingatalla

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer