Hoppa till innehållet

Bokio tecknar storavtal – blir lönsamt

AI-bolaget Bokio, som erbjuder gratis bokföring till småföretag, tecknar avtal med Fortner, en av Sveriges största bokföringsbyråer. Avtalet innebär att Bokio blir lönsamt redan nästa år.

Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson.
Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson.

”Det här blir lite av en gamechanger på marknaden. Vi erbjuder redovisningsbyråer möjligheten att slippa det manuella bokföringsarbetet och fokusera på mer avancerad rådgivning istället”, säger Bokios vd och grundare Viktor Stensson.

Göteborgsbolaget Bokio startades 2014 och lanserade sin första produkt i augusti i fjol. Ambitionen är att bli en ledande bokföringstjänst genom att erbjuda gratis, automatiserad bokföring till små och medelstora bolag.

Som Di Digital redan rapporterat växer Bokio i raketfart. Bolaget uppger att de redan har lockat kring 6 500 företag och får in cirka 50 nya kunder om dagen.

Tjänsten funkar så att användaren fotograferar av eller scannar in sina kvitton och fakturor med mobilen och skickar in dem till Bokios AI-motor. Informationen sorteras och bokförs och användaren får sedan en färdig bokföring och deklaration, som användaren skickar till Skatteverket.

Fram till nu har intäkterna varit få.

Utvecklingen av tjänsten har istället finansierats av de fyra grundarna: vd Viktor Stensson, teknikchef Mikael Eliasson, strategichef Joel Rozada och designansvarig Emma Rozada. Man har även tagit in 500 000 kronor från Vinnova och Chalmers Ventures.

Men nästa kapitalrunda blir betydligt större. Enligt vd Viktor Stensson förhandlar man med flera riskkapitalbolag om att ta in hela 50 miljoner kronor i en så kallad A-runda. Pengarna ska användas till att påskynda expansionen i Sverige och utomlands.

”Det ser lovande ut. Förhoppningsvis blir det klart redan innan jul”, säger vd Viktor Stensson.

Till saken hör att Bokio även fått sin första storkund. Det rör sig om ett avtal med Fortner, en av Sveriges största redovisningsbyråer.

”Många redovisningsbyråer har en enorm utmaning framför sig när det gäller digitalisering av kundernas material och effektivisering av arbetsflödet. Denna lösning gör det möjligt att koppla ihop kunden och konsulten med vårt resurscenter i Vietnam och artificiell intelligens”, säger Patrik Torkelson, vd på Fortner med cirka 1800 företagskudner.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Enligt Viktor Stensson blir Bokio i princip lönsamt, enbart på detta avtal.

”Det är en bra affär som kan vara värd uppåt fem miljoner kronor per år. Vi kan bli lönsamma nästa år bara på denna affär”, säger vd Viktor Stensson.

Vad innebär avtalet exakt?


”Det innebär att Fortner stegvis låter sina 2 000 bolagskunder använda Bokio. På sikt kommer de att ha oss som en central del av sin verksamhet och jobba mer med rådgivning istället.”

Er tjänst är gratis. Hur tjänar ni pengar på detta?

”Det vi tar betalt för är en bättre användarupplevelse och effektivare internprocess på bokföringsbyrån. Bland annat har vi en plattform för kommunikation mellan Fortners konsulter och slutkunden.”

Vad är slutmålet för Bokio? 

”Vi vill visa att man kan bygga ett plattformsbolag i Europa där Bokio är det självklara valet för bokföring, fakturering och företagsadministration. Om man startar ett bolag ska det vara lika naturligt att öppna ett gratis Bokio-konto som det är att öppna ett Gmail-konto för sin mail. Vi ska tjäna pengar på förmedling av finansiella tjänster, samt på avtal som det vi har med Fortner.”

Läs mer: Bokios konkurrent Dooer tar in 40 miljoner kronorSam Nurmis Pingdom har prisats som en Di Gasell Foto: Jack Mikrut

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera