Annons

Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

Budet på spelbolaget King i tisdags kvalar in som en av de största tech-affärerna i Sverige. Här är de svenska internetbolagen som kan stå näst på tur att bli uppköpta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var på tisdagen som den amerikanska speljätten Activision Blizzard offentliggjorde ett uppköpsbud på svenskgrundade King. Köpesumman på 50 miljarder kronor gör affären till en av de största i svensk it-historia. 

Vilket blir nästa svenska techbolag att stå som föremål för en miljardaffär? Di Digital listar fem heta uppköpskandidater. 

 


 

1. Truecaller

Stockholmsbolaget Truecaller har tagit fram en global telefonbok och tillhörande tjänster. Bolaget har sin största kundbas i Indien och räknar med att passera 300 miljoner användare i år. Någon omsättning att tala om har det inte men det har ändå ryktats om en värdering som närmar sig en miljard dollar. 

Tänkbara köpare skulle kunna vara såväl ett amerikanskt bolag med stark kassa som Google eller en asiatisk telekom-aktör.

Någon omsättning att tala om har bolag inte, men det ryktats om en värdering som närmar sig en miljard dollar. 

Truecaller har tidigare varit noga med att nya investerare ska kunna tillföra bolaget mer än pengar, något som skulle tala för en industriell köpare vid en försäljning. Ägare är grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi och styrelseordföranden Stefan Lennhammer samt riskkapitalbolagen Sequoia, Kleiner Perkins och Atomico.  


2. Soundcloud

Den omskrivna svenska musiktjänsten Soundcloud har det tufft just nu. Bolaget dras med rättighetstvister för musik som laddas upp på sajten utan tillåtelse.

Soundcloud har tagit in över en miljard kronor i riskkapital men bör snart behöva ta in pengar igen. Soundcloud var i fjol nära att bli uppköpta av Twitter som dock backade ur affären. Twitter skulle fortfarande kunna vara en tänkbar köpare till ett lägre pris, strax under en miljard dollar. 

Soundclouds största investerare är riskkapitalbolagen Index Ventures, Institutional Venture Partners, Chernin Group, Union Square Ventures och Kleiner Perkins.


3. Neo Technology

Den svenska databastjänsten Neo4j skördar stora framgångar internationellt. Neo Technologys vd Emil Eifrem har varit tydlig med att han inte vill sälja bolaget i intervjuer. Annars är det snarare regel än undantag att innovativa databasföretag sugs upp av jättar som IBM, Oracle, Microsoft eller SAP.

En försäljning av Neo Technology vore industriellt rimlig såväl för köpare som säljare. Med tanke på grundarnas motvilja att sälja skulle det troligtvis handla om miljardbelopp i dollar för att de ska släppa greppet.

Lyssna på: Digitalpodden möter Emil Eifrém

http://embed.acast.com/digitalpodden/-dude-itsafuckingdatabase-intervjuemileifrem


4. Saltside

Kinnevik sålde nyligen sin andel i den ryska Blocket-kopian Avito. Kinneviks nästa innehav inom radannonser är svenska Saltside som är stora i länder som Bangladesh, Sri Lanka och Ghana. Kinnevik värderar själva bolaget till drygt 300 Mkr.

Saltside lanserade nyligen i Nigeria och en lyckad etablering i Afrikas folkrikaste land skulle givetvis höja värdet på bolaget. Sydafrikanska Naspers som köpte Kinneviks andel i Avito är en given potentiell köpare om Kinnevik väljer att sälja Saltside.

Sydafrikanska Naspers som köpte Kinneviks andel i Avito är en given potentiell köpare. 

Spotify

Det har spekulerats länge i en börsnotering eller en försäljning av den svenska internetindustrins kronjuvel. Men det finns en rad problem.

Spotify värderades vid sin senaste kapitalanskaffning till 68 miljarder kronor. En prislapp vid ett uppköp skulle säkerligen närma sig 100 miljarder kronor givet Spotifys starka tillväxt. 

Tidigare tänkbara köpare som Google och Apple har dessutom redan sina egna musiktjänster.

En prislapp vid ett uppköp skulle säkerligen närma sig 100 miljarder kronor givet Spotifys starka tillväxt.

Ett bolag som dock kan ha anledning och pengar nog att köpa Spotify är Facebook. Facebook köpte i fjol bolag för runt 200 miljarder kronor men har i år varit betydligt mer avvaktande. Facebook och Spotify har sedan tidigare ett samarbete och har därmed redan delvis integrerat plattformarna. 

Lyssna på: Digitalpodden med Daniel Ek om miljardinvesteringen i Spotify 

http://embed.acast.com/digitalpodden/hotetfranappleochdanielek-intervju


Läs även: Activision Blizzard köper King för 50 miljarder kronor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies