Annons

”Bolån nästa steg för startups”

Johan Lundberg, vd NFT Ventures.
Johan Lundberg, vd NFT Ventures.
Om fem år kommer det inte bara vara storbankerna som erbjuder bolån. Det säger Johan Lundberg, vd för riskkapitalbolaget NFT Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholm har vuxit fram som en av de hetaste städerna inom Fintech. Bolag som Klarna och Izettle har tagit ledartröjan, inte bara i Sverige utan i världen.

”Sverige ligger kanske 3-4 år före i dag, det är något vi behöver ta till vara på”, sa Johan Lundberg, partner på NFT Ventures på Dagens industris konferens Fintech.

Hans har flera förklaringar till att just Stockholm blivit en så starkt lysande stjärna i Fintech-sektorn. Hög andel användare av internetbank, innovationsarv och höga anställningskostnader som tvingat fram effektivitet är tre av förklaringarna. Dessutom har de starka inhemska bankerna, och avsaknaden av amerikanska och brittiska banker, varit gynnsamt.

”Stockholms position i dag är mycket tack vare de stora bankerna. De stora bankerna har jobbat mycket med kostnader kontra intäkter och blivit bra på att driva innovation”, sa Johan Lundberg.

”Amerikanska och engelska banker är ett sänke som drar ned innovationen. Vi är därför väldigt glada att de hållit sig borta från Norden. Om jag öppnar ett konto på Bank of America i New York och åker till San Francisco och vill ta ut pengar så är det en mardröm. Deras banksystem är inte lika utvecklat som här”.

NFT Ventures har bland annat investerat i lån- och finansbolag som Toborrow, Betalo och Tessin. Johan Lundberg ser mängder av nya områden där startups kommer att kunna utmana bankerna framåt. Lönekonton och sparande är två intressanta områden.

”Det finns runt 500 bankprodukter så det finns mycket att gräva i. Vi frågar oss om bankrevolutionen har startat? Men nej, vi har inte sett någonting ännu. Vi har bara sett ett litet skrap på ytan”.

Ett särskilt intressant område för nya finansstartups är den lukrativa bolånemarknaden som ligger öppen för startupbolagen, enligt Johan Lundberg.

 ”Jag tror att vi kommer att se bolåneförmedlarna hitta finansiering och börja låna ut pengar, det ligger inte så långt fram.”

Den stora tröskeln för att erbjuda bolån är naturligtvis att det krävs en helt annan finansieringsstorlek jämfört med mindre finansstartups då bolåneaktörer behöver tillgång till stora mängder kapital. Men Johan Lundberg tror att inte att det kommer att stoppa nya bolag för att ge sig in på bolånemarknaden.

”Ge det fem år så kommer vi se att de bolag som vi idag talar om som startups kommer att ge ut bostadsobligationer och erbjuda bolån.”

Vad är det som behöver hända innan det här tar fart?

”Det jag tror att startupbolagen måste göra är att fortsätta bygga upp en historik där de kan visa att de tagit rätt beslut mot sina kunder. De bygger idag kundrelationer, kunddata och kunskap om kreditbetygsättning. Om de gör det rätt kan jag inte se varför till exempel Lendo skulle kunna ge ut egna lån i framtiden.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer