Annons

Bolåneförmedlaren Consector vänder till lönsamhet efter rekordförlust

Consectors Jonas Ryberg, vice VD, och Pontus Holgersson, VD. 
Consectors Jonas Ryberg, vice VD, och Pontus Holgersson, VD.  Foto: Press.
Fintechbolaget Consector lanserade appen Lånekoll under fjolåret och ökade omsättningen med 35 procent, men samtidigt dubblades förlusterna på sista raden. Nu fokuserar bolaget på bolånemarknaden och tar upp kampen med Tink, Schibstedägda Mitt Bolån och Enkla.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneförmedlaren Consector (NTL) startades 2014 och har sedan dess tagit in cirka 25 miljoner kronor i riskkapital från riskkapitalbolagen Optimizer Invest (NTL) och Verdane Capital (NTL), samt en rad affärsänglar.

I mitten på 2017 lanserade de appen Lånekoll – som förmedlar privatlån och bolån hos samarbetsbanker. Det gav viss effekt på intäktssidan och omsättningen steg med drygt 35 procent till 21,3 Mkr, enligt den färska årsredovisningen som Di Digital har tagit del av.

Fintechbolaget noterar samtidigt en rekordstor rörelseförlust på 14,6 Mkr för 2017, mer än det dubbla i jämförelse med året dessförinnan.

”Det var ett år med mycket fokus på utveckling. Vi lanserade appen under året och gjorde stora investeringar i verksamheten, till exempel testade vi marknadsföring i väldigt många olika kanaler vilket ofta är dyrt. Helt enligt plan tog vi mycket kostnader för att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt 2018”, säger Pontus Holgersson, vd på Consector.

Läs mer: Låneförmedlaren Consector lanserar app för bolån

Sedan lanseringen av Lånekoll har appen fått över 10 000 användare och det totala värdet på Consectors förmedlade lån har precis nått över 2 miljarder kronor, uppger bolaget.

”Det handlar i huvudsak om blancolån. Nu växer däremot vår bolåneaffär snabbare och det är där vi lägger vårt fokus, vår tid och våra resurser. De kommande åren kommer det öppnas fler möjligheter för oss förmedlare att kunna ansluta bolånefonder, bolåneinstitut och banker till våra tjänster”, säger Pontus Holgersson.

Under andra kvartalet 2018 kommer bolaget för första gången att visa upp lönsamhet och ett positivt kassaflöde, uppger bolaget. Det beror i all väsentlighet på de växande bolåneförfrågningarna.

Läs mer: Klarna-veteranen ska hjälpa storbankerna tackla bolåneutmanare 

För helåret prognostiserar Consector en omsättning på cirka 35 Mkr och ett positivt rörelseresultat på 2 Mkr. Därmed finns det inget brännande behov av att ta in ytterligare riskkapital, enligt vd:n.

”Vi tittar på olika alternativ för hur vi ska finansiera den fortsatta satsningen. Nu när vi har positiva siffror känner vi ingen stress att ta in mer externt kapital. Men vi är så klart alltid intresserade av bra ägare, om det skulle bli aktuellt”, säger Pontus Holgersson.

I dagsläget har bolaget drygt 40 anställda i Stockholm och Malmö, men siktar på att utöka personalstyrkan under året. Consector har som målsättning att bli marknadsledande i Norden inom låneförmedling – på en marknad där Pontus Holgersson tidigare pekat ut Tink, Schibstedägda Mitt Bolån och Enkla som de största konkurrenterna.

Läs mer: Rekordförlust för Tink – men bankaffären växer: "Långt över förväntningarna" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies