Annons

Bolånekriget: ”Det går att lägga sig lägre än storbankerna gör i dag”

Rikard Josefson, vd på Avanza, och Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist som har grundat Hypoteket
Rikard Josefson, vd på Avanza, och Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist som har grundat Hypoteket
Färdigprutade digitala bolån med lägre ränta – finansierade av bolånefonder. Det erbjudandet lockar nu tusentals kunder till två svenska startupbolag. Men hur kommer storbankerna att svara? ”Vi har ett öppet sinne när vi tittar på det här”, säger Christoffer Malmer, chef för privatpersoner och företag på SEB, till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en serie artiklar har Di Digital beskrivit hur det blåser upp till kamp på den enorma svenska bolånemarknaden.

Läs mer: Kunderna rusar till nya billiga bolån – miljarder i potten 

I den ena ringhörnan finns de fyra storbankerna, som dominerar på den enligt SCB 3 000 miljarder stora marknaden.

I den andra finns – än så länge – två startupbolag som tillsammans har uppemot 15 miljarder kronor i sina bolånefonder, enligt uppgifter till Di Digital.

Ska man vara ärlig har det inte hänt så jättemycket med bolånen de senaste åren

Ett av bolagen är Hypoteket, som delägs av Schibsted. Det andra är Stabelo, som delägs av Avanza. En gemensam nämnare är att nyligen har börjat förmedla bolån direkt till privatpersoner genom fonder som finansieras av pensionsfonder och försäkringsbolag istället för av banker.

Frågan är vad utvecklingen innebär för bankerna på sikt, och i förlängningen för den som belånar sin bostad. Ökad konkurrens kan tänkas innebära prispress på marknaden. Dessutom skulle bankerna själva kunna använda sig av finansieringssättet för att bredda sina erbjudanden.

”Ska man vara ärlig har det inte hänt så jättemycket med bolånen de senaste åren. Konkurrensen var bristfällig under många år, vilket Finansinspektionen konstaterat”, säger Carl Johan Nordquist.

Än så länge befinner sig de bägge startupbolagen i en testfas inför en bredare lansering. Men kundernas gensvar har varit stort.

Fram till årsskiftet hade Stabelo mottagit 25 000 intresseanmälningar. Man hade räknat med 2 000.

“Det har fortsatt att komma in intresseanmälningar,” säger Rikard Josefson som är vd på Avanza.

Antagligen beror intresset på att Stabelo och Hypoteket erbjuder bolån för strax under 1,3 procents ränta på 3 månader jämfört med storbankernas snittpris på dryga 1,5 procent.

Ett av skälen till de lägre snitträntorna är att de nya startupbolagen har en yngre it-infrastruktur och inget kontorsnät som kostar.

“Vi har klart lägre kringkostnader och administrationskostnader därför att vi är digitala från början och inriktade endast på bolån. Sedan är det väldigt stora marginaler på bolån i dag. Det går att lägga sig lägre än vad storbankerna gör i dag”, säger Carl Johan Nordquist, som är vd på och medgrundare av Hypoteket.

Swedbank och Nordea viftar bort uppstickarna när Di Digital kontaktar dem. Men SEB bekräftar att de följer utvecklingen noggrant och utesluter inte en egen satsning om Hypoteket och Stabelos skulle falla väl ut.

”För oss handlar det nu om att förstå fenomenet och om det finns en grogrund. Ska vi sätta upp våra egna fonder eller ha samarbetspartners? Vi har ett öppet sinne när vi tittar på det här”, säger Christoffer Malmer på SEB.

”Vår bransch förändras snabbt och det enda vi kan vara säkra på är att takten inte mattas av. Nya produkter har blivit en del av vardagen”, säger Christoffer Malmer, chef för privatpersoner och företag på SEB, inte utesluter.

I Nederländerna är fenomenet äldre och utvecklingen har gått längre. Där står bolånefonder för omkring 10 procent av utlåningen. Motsvarande utveckling i Sverige skulle innebära att bolånefonderna svällde till 300 miljarder kronor.

Hur bankerna kommer att reagera den dag som Stabelo är i gång med full fart är en spännande fråga, enligt Rikard Josefson, som är vd på Avanza.

Läs även: Rekordmarginaler bäddar för digitalt bolånekrig 

“Kommer de vara villiga att sänka sina marginaler eller vara nöjda med att marknaden växer? Över tid tror jag absolut att det kommer påverka dem. De har egna pensionsbolag och måste hitta avkastning till sina egna pensionskunder”, säger han till Di Digital.

Om det finns ett intresse för den här produkten från investerare så tror jag att vi som banker kommer att känna att det här är en viktig produkt att erbjuda

Och om kunderna kan få lägre räntor på annat håll kan det såklart påverka de erbjudanden storbankerna redan har i dag – och deras intäkter.

“Om de största aktörerna, som har uppemot 700 miljarder kronor i bolån, sänker sina räntor från säg 1,5 till 1,25 procent så blir det väldigt mycket pengar”, säger Rikard Josefson.

Han tror att bankerna kan tänkas att selektivt matcha bolånefondernas erbjudanden för vissa kunder som de vill behålla.

En skillnad mellan traditionella bolån och bolånefonder är att de senare inte vänder sig till hela marknaden.

Stabelo och Hypoteket lånar ut upp till 60-65 procent av bostadens värde. Det är alltså långt ifrån alla låntagare som kan ta del av den nya finansieringsformen. Målgruppen är främst de som har en äldre bostad som stigit i värde, eller som har en ny bostad där kontantinsatsen är 40 procent.

Stabelos erbjudande gäller privatbostäder och Avanza har inget krav på att låntagaren blir helkund. Till skillnad från bankerna går varken Stabelos eller Hypotekets räntor att förhandla om. Alla kunder får samma.

Vi lägger två miljarder kronor på att utveckla digitala tjänster och satsar på en app som får högt betyg i App Store

Carl Johan Nordquist på Hypoteket utesluter inte att bolånemarknaden kommer att prispressas av de nya fonderna.

”Det vore bra om de stora bankerna vågar haka på. De har fördelar med en stor kundbas men vi har lägre driftkostnader”, säger han.

Men Christoffer Malmer på SEB, som i dag har knappt 15 procent av den svenska bolånemarknaden, menar att det inte per automatik är den som erbjuder lägst snittränta som vinner kunderna.

”Vi har alla ambitioner att tro att vi ska försvara och växa den andelen”, säger han.

SEB tänker konkurrera med ett helhetserbjudande, enligt Christoffer Malmer.

“Vi lägger två miljarder kronor på att utveckla digitala tjänster och satsar på en app som får högt betyg i App Store. När amorteringskravet kom så utbildade vi alla rådgivare så att de kan svara på frågor kring det.”

Ett av skälen till att den nya formen av bolån har uppstått är att stora institutioner i de senaste årens lågränteklimat har haft svårt att tjäna pengar på bostadsobligationer och därför velat avsätta en del av sin portfölj till konsumentmarknaden. 

“För ett pensionsbolag är en investering i Stabelos bolånefond ett alternativ eller komplement till säkerställda obligationer. Det ger samma eller lägre risk, men högre avkastning. Sticker boräntorna ger det en högre avkastning när Stabelos räntor höjs”, säger Rikard Josefson på Avanza.

Just institutionernas intresse för bolånefonder kan driva på bankerna, tror Christoffer Malmer på SEB:

“Om det finns ett intresse för den här produkten från investerare så tror jag att vi som banker kommer att känna att det är en viktig produkt att erbjuda.”

Läs även: Storbanker viftar bort hotet om nya bolån


Fakta:

Stabelo

Stabelo grundades 2016 av Hampus Brodén, tidigare toppchef på SEB med ansvar för bankens finansiella strategi och balansräkningshantering, och Wilhelm Moberg, som har varit partner på hedgefonden Futuris.

Avanza har investerat 5 miljoner kronor i startupbolaget och fått ett ägande på strax under 20 procent.

Stabelos lån förmedlas via Avanza, som dessutom har ett eget bolånerbjudande till private banking-kunder som har mer än 3 miljoner kronor hos nätmäklaren.


Hypoteket

Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist grundade 2014 Bolånegruppen som nu bytt namn till Hypoteket.

Förra året bytte bolaget inriktning från att gruppförhandla ned räntorna hos bankerna till att ta över hela bolåneprocessen och förmedla bolån via en fond som pensionsfonder och försäkringsbolag kan investera i. 

Hypoteket har tagit in omkring 20 miljoner kronor i riskkapital och har mediejätten Schibsted som delägare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer