Annons

Bolånekrigets första offer: Uppstickaren ger upp

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Trots intresse för bolån på 2 miljarder har Alma Bolån inte lyckats lansera sitt bolåneerbjudande. Nu lämnar bolaget tillbaka tillstånden till Finansinspektionen och lägger ned verksamheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolåneuppstickaren Alma Bolån lägger ned verksamheten. Enligt bolagets styrelse lyckades man inte säkra finansieringen för att kunna lansera ett eget bolåneerbjudande.

”Generellt sett är klimatet på kapitalmarknaden osäker och den stora utmaningen är inte att få in kunderna utan att få in en bra samlingsstruktur. Av någon anledning finns inget stort intresse att gå in i oss andra uppstickare just nu”, säger medgrundaren Per-Olov Carlsson.

Så sent som i november förra året säkrade bolaget tillstånd att ge ut lån för bostäder från Finansinspektionen.

”Vi jobbar med att säkerställa en långsiktig finansiering. Det är en process som tar tid”, sa medgrundaren Dan-Alp Lindberg till Di i januari i år.

Nu har tiden runnit ut för bolaget. Finansinspektionens krav på att bolånen ska rullas ut efter en viss tid verkar ha varit för tuffa för Alma Bolån. 

”Med hänsyn till osäkerhet kring bolagets långsiktiga finansiering samt Finansinspektionens krav på att verksamheten ska påbörjas inom viss tid har styrelsen och ägarna beslutat att lämna tillbaka tillståndet och avveckla bolaget under ordnade former”, meddelade bolaget under torsdagsmorgonen.

Läs mer: Fler rustar för bolånekrig – tre nya aktörer på väg in 

Alma Bolån grundades 2017 och ägdes av Dan-Alp Lindberg, Rickard Riblom, Peter Laurelli och Per-Olov Carlsson. Enligt Dan-Alp Lindberg hade man fått in intresseanmälningar på knappt 2 miljarder kronor från potentiella bolånekunder. Bolaget har varit förteget om hur erbjudandet skulle se ut.

Enligt Per-Olov Carlsson har Alma Bolån främst sökt kapital från pensionsbolag. Han är kritisk till den begränsade tid bolaget haft på sig att säkra kapital sedan de säkrade tillståndet av Finansinspektionen.

”Det är först när tillståndet finns på plats som investerare blir intresserade och en reflektion jag har är att man har lite för kort tid på sig. Vi hade ett halvår på oss, jag tycker att man kan få lite längre tid”, säger han.

Även uppstickaren Enkla, som ska erbjuda 0,95 procents ränta, har haft problem med att lansera sitt erbjudande. I en intervju med Di Digital i mars sa grundaren Alexander Widegren att den långsiktiga finansieringen var ett hinder som återstod för lanseringen.

Läs mer: Här är bolagen som vill digitalisera ditt bolån 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer