Annons

Bolåneoptimeraren: ”Vi är helt ensamma om det här”

Joachim Ronneback Thomson är en av grundarna bakom Bofink och talare på Di:s fintechevent.
Joachim Ronneback Thomson är en av grundarna bakom Bofink och talare på Di:s fintechevent. Foto: Jonas Eng.
Robotrådgivarna strider om att tjäna mest pengar åt sina kunder. Men Bofink algoritmer har fokuserat på ett problem grundarna ser är större – att sänka skulden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är trångt bland robotrådgivarna på den svenska fintechscenen. Det började med uppstickare som Opti, Primepilot och Sigma Stocks. Sen vaknade nischbankerna, varav Nordnet är en. Nu har även storbankerna börjat skruva på sig. Och mestadels handlar algoritmerna om hur och var kunderna ska placera sitt sparkapital för att öka värdet mest.

På scenen på Di:s Fintechevent kliver Bofinks vd och medgrundare upp, men det är inte tillgångsplaceringar han är intresserad av, istället är det svenskarnas största skuld – bolånet. 

”Genomsnittssvensken har en månadslön i besparingar. Det är netto 20 000 kronor. På skuldsidan ligger det genomsnittliga bolånet på 2 miljoner kronor”, säger Joachim Ronneback Thomson från scenen. 

Läs även: KTH-bolaget Bofink vill optimera ditt bolån 

Fintechbolaget Bofink föddes på KTH 2015 då grundarna Joachim Ronneback Thomson och Petter Aronsson tog fram en algoritm med hjälp av en av universitetets främsta professorer inom optimeringsmatematik. 

”För två år sedan började vi med att göra en algoritm som avsåg rörlig och fast ränta. Nu har vi byggt fyra algoritmer till”, säger Joachim Ronneback Thomson.

För två veckor sedan släppte Bofink sin app som han beskriver som en hälsokoll på användarens bolån. Enligt Joachim Ronneback Thomson har appen redan 9 000 användare och växer med 300 personer dagligen. 

”Om en vecka släpps den på Android”, säger han.

För två år sedan började vi med att göra en algoritm som avsåg rörlig och fast ränta. Nu har vi byggt fyra algoritmer till.

Med hjälp av bank-id plockar Bofink till sig informationen från banken och analyserar lånets ränta, bindningstid, belåningsgrad och amortering. Med hjälp av bolagets algoritmer ger Bofink användaren ett betyg och genom sina samarbetspartners Boolio och Mitt Bolån kan bolaget erbjuda lösningar på hur användaren ska förbättra sin lånebild.

Det är också just genom sina samarbetspartners som Bofink tjänar sina pengar. 

Läs även: Tuva Palm: Nordnets nya robot ska sköta bolån 

Joachim Ronneback Thomson tror att han kommer kunna locka till sig samarbeten med storbankerna framöver, mycket på grund av att Bofink erbjuder något mer än bara ett svar på vilken rörlig ränta som är bäst. 

”De andra uppstickarna svarar egentligen bara på konkurrenskraftig ens boränta är. Bankerna har inte velat vara med på samarbeten med de andra eftersom det bara har handlat om att pressa den rörliga räntan. Vi tar ett helhetstänk.”

Bofink har tagit fram en plattform för tilltänkta samarbetspartners och hoppas att den kommer kunna locka bankerna. 

”På det viset kommer bankerna både kunna hitta nya kunder och få fler kunder att stanna kvar med dem”, säger Joachim Ronneback Thomson. 

Redan nu har Nordnet flaggat för att även dess robotrådgivare ska ta hand om bolån. Men trots det och andra aktörer känner sig Bofinks grundare långt ifrån övriga AI-tjänster på marknaden.

”Vi är helt ensamma på skuldsidan och det fokuset är viktigt för oss. Tidigare hade vi ett antal andra lån som exempelvis Blankolån men nu fokuserar vi på enbart bolån. Man kan vara bra på mycket men inte bäst på allt.”

Läs även: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer