Annons

Bolåneutmanaren når nya toppnivåer – pressar jättarna

Hampus Brodén, medgrundare av Stabelo.
Hampus Brodén, medgrundare av Stabelo.
På ett halvår har bolåneuppstickaren Stabelo fördubblat sin utlåning. Nu jobbar bolaget på fler tjänster som kan knipa storbankernas kunder. ”Vi sparar över 100 miljoner kronor i årstakt för bolånetagare och pensionssparare”, säger vd:n Hampus Brodén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Avanzas bolåneuppstickare Stabelo fortsätter locka kunder. Sedan starten våren förra året har de nu nått en utlåning på dryga 8 miljarder kronor, uppger bolaget självt.

Det kan jämföras med att volymerna vid årsskiftet låg på cirka 4 miljarder kronor.

”Vår intäktsmodell är enkel. Det handlar om volym gånger en procentsiffra. Tänker man sig att vi började året på låg volym jämfört med nu så ser det bra ut”, säger medgrundaren och vd:n Hampus Brodén.

Stabelo kom igång med sin utlåning ordentligt under hösten 2018 och kunde stänga fjolåret med en omsättning på 30,7 Mkr.

Förlusten landade på 21 Mkr. Det kan jämföras med ett minusresultat på nästan 16 Mkr under 2017, då bolaget inte hade några nämnvärda intäkter.

Enligt Hampus Brodén är det fortsatt tillväxt, med sikte på högre volymer i bolåneutgivningen, som gäller för Stabelo. I oktober förra året tog bolaget in 29 Mkr från storägaren Avanza för att finansiera den fortsatta resan.

Läs mer: Storägarna nobbade ny investering i bolåneutmanaren Enkla 

Med dryga 8 miljarder i utlåning hade bolaget om man så önskat kunnat visa svarta siffror, enligt Hampus Brodén.

”Det är i enlighet med vår plan och våra ambitioner. Hade vi inte haft några ambitioner att utveckla vår verksamhet och på sikt addera omkringliggande produkter, så hade vi nått 'break even' någonstans där vi är nu sett till volymen på bolån”, säger han.

Just nu tar Stabelo bara in kunder som redan har ett bolån men som vill få en lägre ränta. I framtiden är ambitionen att bli ett mer heltäckande bolåneinstitut.

”Vi har pengar för att växa och göra investeringar. Det är röda siffror nu men i takt med att portföljen växer så ökar intäkterna. Förhoppningen är att de röda siffrorna ska gå ner, vilket de gör på månadsbasis”, säger Hampus Brodén.

Stabelo driver en digitaliserad bolåneprocess och har kunnat pressa ner sin tremånadersränta till 1,29 procent. 

Digitaliseringen innebär att man effektiviserat processen så pass att kostnaderna sjunker rejält jämfört med storbankernas handpåläggningsprocesser. Stabelo utgörs i dag av inte fler än 16 personer. 

Trots det har man alltså lyckats nå en nivå om dryga 8 miljarder i utlåning. Stabelo tar därmed en allt större del av bolånekakan, om än smulor jämfört med storbankernas andelar. Likväl lär uppstickaren vara en nagel i ögat för de etablerade jättarna, som gör fina pengar på bolånekunderna.

Stabelos bolån läggs i en fond som Stabelo sedan låter investerare köpa andelar i, ungefär som en aktiefond. Avkastning utbetalas således till de aktörer som investerar, inte sällan större pensionsbolag.

Enligt Stabelos grundare tillkommer positiva effekter för både de som byter till bolagets bolån, i och med att de får lägre ränta, och de svenska pensionspengarna.

”Tar man vår portfölj nu och analyserar hur mycket vi sparar för bolånetagare och pensionssparare, så är det över 100 miljoner kronor i årstakt. Vi hjälper båda grupperna”, säger Hampus Brodén.

Läs mer: Bolåneutmanaren Borgo på väg ut – med Klarna som delägare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer