Annons

Bolåneutmanaren: ”Storbankernas räntor kan sänkas med 20 punkter”

Näktergal bygger tekniken bakom uppstickarnas digitala bolån. Nu tar bolaget in ytterligare kapital från flera finanshöjdare. ”Omkring 8 miljarder kronor per år kan förflyttas till kunderna”, säger vd:n Erik Bennerhult.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppstickarnas andel av den svenska bolånemarknaden blir allt större.

De två ledande aktörerna Stabelo och Hypoteket hade i början av april lånat ut omkring 11 miljarder kronor sedan början av 2018. 

Summan motsvarar endast en bråkdels procent av hela den svenska bolånemarknaden, men omkring 5 procent av de 200–300 miljarder kronor i lån som tecknas eller binds om varje år.

De nya bolånebolagen vänder sig direkt till pensionsfonder och större institutioner. Kunderna får rörliga räntor som i regel ligger under storbankernas snitträntor.

De lägre räntorna beror till stor del på att bolåneprocessen är automatiserad. Gränssnitt, kreditprövningar och kundservice sker digitalt.

En av leverantörerna bakom bolåneboomen är bolaget Näktergal. Flera aktörer använder deras teknik för att automatisera processen.

”Vi ser oss som tekniken bakom bolåneutmanarna”, säger Erik Bennerhult, Näktergals vd.

Vi automatiserar hela flödet åt utfärdaren. Det är ett generationsskifte.

Han har grundat bolaget ihop med Mikael Abrahamsson. Duon har ett förflutet Avida Finans.

”Det är mycket prat om fintech nu och hur fintech utmanar bankerna. Men just inom bolån, bankernas mest lönsamma del, har det hänt väldigt lite fram tills nu”, säger Erik Bennerhult.

Bolagets teknik hanterar såväl ansökan som kreditprövning och hjälper utlånaren att hantera lånet under löptiden.

”Bolåneprocessen är väldigt manuell. Du träffar en personlig bankman och gör ganska mycket via papper. Vi erbjuder en process där du gör hela ansökan i mobilen och där vi automatiserar hela flödet åt utfärdaren. Det är ett generationsskifte”, säger Erik Bennerhult.

Näktergal är inte den enda teknikleverantören inom området. Även startupbolaget Stoers teknik administrerar bolån.

För att finansiera sin expansion tar Näktergal nu in 5,5 miljoner kronor i externt kapital.

Pengarna kommer från flera nya ägare, däribland Avanzas tidigare vice vd Henrik Källén, Trustlys tidigare marknadschef Stefan Backlund och Fredrik Sjö, tidigare operativ chef på spelbolaget Avalanche Studios.

”Vi ska omsätta 6,5 miljoner kronor i år. Vi kommer att växa med utmanarna, som är små i dag. Vi förväntar oss att intäkterna växer kraftigt om två–tre år.”

Erik Bennerhult uppskattar att en digital process kan sänka storbankernas räntor rejält.

”Om alla banker i Sverige bytte till vårt system skulle de kunna sänka sina bolåneräntor med 20 punkter. Det är omkring 8 miljarder kronor per år som förflyttas från storbankernas legacy-system till kunderna”, säger han.

Läs mer: Robotrådgivaren Bofink säljer sin bolånealgoritm till bankerna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer