Annons

Bolåneutmanaren värderas till 870 miljoner efter affären: ”Har stor respekt för Sampo”

Sampos vd och Nordeas styrelseordförande Björn Magnusson, samt Hampus Brodén som är vd och grundare på Stabelo.
Sampos vd och Nordeas styrelseordförande Björn Magnusson, samt Hampus Brodén som är vd och grundare på Stabelo. Foto: Amanda Lindgren (Di) och press.
Med hjälp av Avanza har utmanaren Stabelo hittills lånat ut 9,5 miljarder kronor till svenska bolånekunder. Nu kliver Sampo-delägda Nordax in som ny investerare, vilket borgar för lanseringar av nya produkter som ska utmana storbankerna. ”Att bygga en sådan här verksamhet är ett maratonlopp snarare än en sprint”, säger Hampus Brodén, Stabelos vd och medgrundare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På måndagsmorgonen stod det klart att nischbanken Nordax köper 9 procent av aktierna i bolåneutmanaren Stabelo, genom en nyemission.

”Tillsammans med Nordax tror vi att vi kan utveckla produkter för underservade segment på bolånemarknaden. Sådana diskussioner har vi fört sinsemellan under en tid och när det nu var dags för oss att ta in kapital kändes det som ett rationellt samarbete”, säger vd:n och medgrundaren Hampus Brodén.

Vad betyder ”underservade segment” mer konkret?

”Där har vi bestämt oss för att vara lite återhållsamma med detaljer. Vi kommer att ge mer information när de erbjudandena är närmare lansering, hur långt framskridna planerna är kan jag dock inte säga”, säger han.

Läs mer: Nordax går in som delägare i bolåneuppstickaren Stabelo 

Stabelo lanserade sitt första bolåneerbjudande i november 2017 och har hittills lånat ut drygt 9,5 miljarder kronor. Tillväxten har motsvarat 200 procent i jämförelse med samma period i fjol.

Sedan starten har Avanza varit med på tåget, dels genom att delfinansiera och äga knappt en tredjedel av bolaget. Inte minst har man också varit med och distribuerat bolånen, som riktar sig kunder som redan har lån hos andra banker.

”Att bygga en sådan här verksamhet är ett maratonlopp snarare än en sprint. När man håller på med kreditgivning är det inte bra att ha en allt för explosiv tillväxt, därför är vi nöjda med vår tillväxttakt”, säger han.

Stabelo kommunicerade först inte hur mycket pengar de tog in i nyemissionen där Nordax blev delägare. Men handlingar från Bolagsverket berättar att det handlar om ett kapitaltillskott på ungefär 70 miljoner kronor.

Det innebär att hela Stabelo, med de nya pengarna inräknade, värderas till 870 Mkr.

”Vi har i dag ett förhållandevis smalt bolåneerbjudande, som vi vill bredda framöver. Pengarna ska helt enkelt gå till produktutveckling, men även fortsatt automatisering av den existerande verksamheten”, säger han.

Av bolåneutmanarna, som rönt stor uppmärksamhet på finansmarknaden under de senaste åren, är det bara Stabelo och Schibsted-ägda Hypoteket som kommit ut med sina erbjudanden på marknaden.

”Vi försöker förhålla oss ödmjuka inför att det kan komma ytterligare konkurrens, även om vi inte har så stor insyn i vad de gör. Jag skulle nog säga att vi följer de etablerade aktörerna mer noggrant än de som kommer underifrån”, säger han. 

Stabelo driver en digitaliserad bolåneprocess och har kunnat pressa ner sin tremånadersränta till 1,27 procent. Deras egen omsättning landade i fjol landade på 30,7 Mkr, med en förlust på 21 Mkr.

Hampus Brodén vill inte uppge hur Stabelos egna finanser kommer att utvecklas under 2019, med hänvisning till att storägaren Avanza är börsnoterade.

Bolånen läggs i en fond som Stabelo sedan låter investerare köpa andelar i, ungefär som en aktiefond. Avkastning betalas sedan ut till de aktörer som investerat, vilket i regel är större pensionsbolag.

”Intresset är stort från investerare. Det är också en anledning till att vi tittar på att bredda vårt produktutbud. Då kan vi tillgodose efterfrågan från investerarssidan ännu bättre”, säger han.

Läs mer: Sampo och Nordic Capital köper Nordax 

Nordax ägs av riskkapitalbolaget Nordic Capital tillsammans med den finska finansjätten Sampo, som intressant nog också är ägare i storbanken Nordea

Vid utgången av tredje kvartalet i år uppgick den samlade volymen av bostadskrediter i Sverige till 4 299 miljarder kronor. Sampo-ägda Nordea har marknadsandelar på ungefär 14 procent.

”Vi har stor respekt för Sampo och Nordic Capital och tycker det är en tillgång att ha dem i ägarkretsen, även om det är indirekt”, säger Hampus Brodén.

Läs mer: Bolånekunder ratar storbanker 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer