Hoppa till innehållet

Bolund om blockkedjan: "Låt många blommor blomma"

Blockchaintekniken har potential att revolutionera flera av de tjänster som svenska myndigheter utför i dag. "Det  är viktigt att tekniken får en chans att utvecklas och visa vad den kan generera", säger finansmarknadsminister Per Bolund under Di:s konferens om den heta blockchaintekniken.

Finansmarknadsminister Per Bolund och Di Digitals reporter Mimi Billing.
Finansmarknadsminister Per Bolund och Di Digitals reporter Mimi Billing.Foto: Emma-Sofia Olsson.

Blockkedjan är en av den senaste tidens hetaste tekniktrender och spås bland annat kunna revolutionera den globala finansmarknaden. Även inom offentlig sektor kan den nya tekniken innebära stora förändringar. 

”Det här är en teknik som kan vara disruptiv för ganska många av de tjänster vi utför i dag i ekonomin. Jag tror att väldigt mycket av det kan vara till det bättre och skapa en ökad trygghet och effektivitet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund på scen under DI:s blockhainkonferens. 

”Jag tror även att det kommer leda till en intressant diskussion kring relationen mellan privat och offentligt och vad som ska göras av offentliga- respektive privata aktörer. Av tradition har vi från offentlig sektor tagit ansvar för att till exempel säkerställa ägandeätten, upprätthålla register och se till att information finns effektivt tillgänglig. Blockchaintekniken har en potential att göra det åt oss", fortsätter han. 

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken

Per Bolund poängterar att det finns ett stort intresse för att testa ny teknik i Sverige vilket även märks hos de olika myndigheterna där bland annat Lantmäteriet och Vinnova experimenterar med blockchainteknik. 

”Det finns ett stort intresse för de här frågorna och hur man kan använda tekniken. Jag tycker det är det perspektivet vi ska ha från svenskt håll. Vi ser potentiella fördelar, men vi behöver också se till att den får en chans att utvecklas och visa vad den kan generera. Därför finns det också en risk att gå in för tidigt och överreglera utan det är bättre att låta många blommor blomma och följa utvecklingen och sen se vilka potentiella effekter det här får på till exempel regelverket", säger Per Bolund. 

Samtidigt poängterar han att blockchain är en relativt ny teknik och att man från myndighetshåll behöver känna sig lite tryggare med att den verkligen håller vad den lovar på lite längre sikt. 

Så du vill inte att myndigheterna ska vara testkaniner?

”Jag tror att vi kan vara testkaniner, men inom begränsade sektorer där vi faktiskt får en chans att testa och verifiera tekniken. Jag tror det finns en fara i att springa och ta ett snabbt hopp över i ett system där vi kanske inte har kompetens. Så jag tror att det är en god idé att ha en steg för steg approach snarare än att ta de här snabba sprången”, säger Per Bolund. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera