Annons

Bolund om blockkedjan: "Låt många blommor blomma"

Finansmarknadsminister Per Bolund och Di Digitals reporter Mimi Billing.
Finansmarknadsminister Per Bolund och Di Digitals reporter Mimi Billing. Foto: Emma-Sofia Olsson.
Blockchaintekniken har potential att revolutionera flera av de tjänster som svenska myndigheter utför i dag. "Det  är viktigt att tekniken får en chans att utvecklas och visa vad den kan generera", säger finansmarknadsminister Per Bolund under Di:s konferens om den heta blockchaintekniken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockkedjan är en av den senaste tidens hetaste tekniktrender och spås bland annat kunna revolutionera den globala finansmarknaden. Även inom offentlig sektor kan den nya tekniken innebära stora förändringar. 

”Det här är en teknik som kan vara disruptiv för ganska många av de tjänster vi utför i dag i ekonomin. Jag tror att väldigt mycket av det kan vara till det bättre och skapa en ökad trygghet och effektivitet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund på scen under DI:s blockhainkonferens. 

”Jag tror även att det kommer leda till en intressant diskussion kring relationen mellan privat och offentligt och vad som ska göras av offentliga- respektive privata aktörer. Av tradition har vi från offentlig sektor tagit ansvar för att till exempel säkerställa ägandeätten, upprätthålla register och se till att information finns effektivt tillgänglig. Blockchaintekniken har en potential att göra det åt oss", fortsätter han. 

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken

Per Bolund poängterar att det finns ett stort intresse för att testa ny teknik i Sverige vilket även märks hos de olika myndigheterna där bland annat Lantmäteriet och Vinnova experimenterar med blockchainteknik. 

”Det finns ett stort intresse för de här frågorna och hur man kan använda tekniken. Jag tycker det är det perspektivet vi ska ha från svenskt håll. Vi ser potentiella fördelar, men vi behöver också se till att den får en chans att utvecklas och visa vad den kan generera. Därför finns det också en risk att gå in för tidigt och överreglera utan det är bättre att låta många blommor blomma och följa utvecklingen och sen se vilka potentiella effekter det här får på till exempel regelverket", säger Per Bolund. 

Samtidigt poängterar han att blockchain är en relativt ny teknik och att man från myndighetshåll behöver känna sig lite tryggare med att den verkligen håller vad den lovar på lite längre sikt. 

Så du vill inte att myndigheterna ska vara testkaniner?

”Jag tror att vi kan vara testkaniner, men inom begränsade sektorer där vi faktiskt får en chans att testa och verifiera tekniken. Jag tror det finns en fara i att springa och ta ett snabbt hopp över i ett system där vi kanske inte har kompetens. Så jag tror att det är en god idé att ha en steg för steg approach snarare än att ta de här snabba sprången”, säger Per Bolund. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies