Annons

Bolund om PSD2: Kunder och fintech vinnare

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Foto: Noella Johansson/TT
PSD2-direktivet ska tvinga banker att dela med sig av kunduppgifter till utomstående betaltjänster går nu ut på remiss. Förslaget innebär även en skärpt reglering av marknaden för digitala betaltjänster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beskriver förslaget, som bygger på ett EU-direktiv, som ett steg in i en ny era, där konsumenter i framtiden kommer att kunna sköta en allt större del av sin vardagsekonomi utan bankerna.

”Det tror jag är väldigt bra för oss konsumenter. Detta har varit en marknad med ett fåtal väldigt stora aktörer i Sverige”, säger han.

Läs även: Trustlys betalningsvolymer går över 100 miljarder kronor

Framför sig ser han hur lagen öppnar upp för nya aktörer på marknaden för finansiella tjänster, som hittar nya lösningar som bygger på beteendevetenskapliga kunskaper och nya tekniska landvinningar.

”Det gör att vi kan sköta våra finanser både smidigare och bättre”, säger Per Bolund.

I korthet går EU:s andra betaltjänstdirektiv, som antogs den 25 november 2015, ut på att tvinga bankerna att öppna upp sina tekniska gränssnitt och göra kunddata tillgänglig för tredje part, exempelvis en mobilbaserad betaltjänst. Fast bara om kunden själv begär det.

Med direktivet följer samtidigt att Finansinspektionen (FI) får i uppdrag att utöva tillsyn över alla betaltjänster.

”Det ökar ju också kundtryggheten och konsumentskyddet i finansiella tjänster, vilket jag också tror är viktigt inför framtiden”, säger Per Bolund.

Den snabbt växande så kallade fintech-sektorn, som utvecklar finansiella applikationer för betalningar, pekas ut som vinnare vid sidan av konsumenterna.

”Det gör ju också att fintech-bolag från Sverige får möjlighet att leverera sina tjänster i hela Europa”, säger Per Bolund.

Med regelverket följer en ny EU-standard, som ska öppna dörren för exempelvis svenska företag att sälja sina applikationer även i andra EU-länder.

Lagrådsremissen som regeringen nu har fattat beslut om är försenad, men Per Bolund tonar ned riskerna med det.

Kravet är att lagen skulle vara i kraft i januari 2018, men vi kommer att ha en lag som träder i kraft i maj 2018. Så det är inte så många månader det handlar om, säger han.

TT: Kan det bli några EU-sanktioner mot Sverige för förseningen?

”Vi bedömer inte att risken är särskilt stor.”

Läs även: Klart: Nu lanseras Apple Pay i Sverige

TT / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer