Annons

Bonnier förbereder försäljning av Toca Boca

Foto: Axel Ölund
Mediekoncernen Bonnier undersöker möjligheten att sälja hela eller delar av framgångssagan Toca Boca, som utvecklar barnappar. En amerikansk investmentbank har anlitats för att förbereda en eventuell affär, enligt en källa till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppgiften bekräftas delvis av Ulrika Saxon, affärsområdeschef och vd för Bonnier Growth Media och ledamot i Toca Bocas styrelse.

”Vi ser ständigt över alternativ för att stödja den fortsatta expansionen för våra bolag inom Bonnier Growth Media, och ett sådant alternativ är att bjuda in externa partners om det är relevant”, säger hon till Di Digital.

Enligt Di Digitals källa är dock huvudsyftet med affären att sälja hela Toca Boca. Enligt en välplacerad källa har ägaren anlitat en mindre amerikansk investmentbank för att hitta en lämplig köpare.

Hur mycket Bonnier skulle kunna kamma hem på en försäljning är svårt att säga. Men en källa i venture capital-sektorn med stor erfaranhet av denna typ av värderingar gissar att Toca Boca kan värderas till mellan 500 Mkr och en miljard kronor, om framtiden bedöms som ljus.

Ulrika Saxon är vd för Bonnier Growth Media och styrelseledamot i Toca Boca. Foto: Bonnier

Bonnierägda Toca Boca har på några få år utvecklats till ett riktigt succébolag på marknaden för pedagogiska barnappar för surfplattor. Sedan starten 2011 har man lanserat 26 olika internationella barnappar till plattformar som Apple, Amazon, Google.

Nästa steg för Toca Boca är en prenumererad videotjänst för barn. Bolaget har rekryterat J Milligan för att bygga en tv-studio i New York. Han har jobbat i 20 år med barnprogrammet Sesame Street, som är USA:s ledande barnprogram inom public service-tv.

Vid sidan av sin New York-satsning har Toca Boca även kontor i San Francisco och Stockholm.

”Toca Boca har haft en enastående utveckling sedan vi startade bolaget för fyra år sedan, och befinner sig idag i världstoppen bland digitala leksaker, med över 100 miljoner nedladdningar på den globala marknaden”, säger Ulrika Saxon.

I fjol växte bolagets nettoomsättning med 28 procent till 82,1 miljoner kronor och rörelseresultatet landade på 11 miljoner kronor. Bolaget delade ut knappt 11 miljoner kronor i koncernbidrag till Tidnings AB Marieberg inom Bonnier AB. Resultatet landade dock på blygsamma 290.000 kronor.

Toca Boca har länge varit ett högprioriterat bolag inom Bonnier, med många nyckelpersoner i styrelsen. Ordförande i Toca Boca är Jonas von Hedenberg, investeringschef på Bonnier Growth Media.

Andra ledamöter är Jonas Bonnier, tidigare koncernchef för Bonnier AB, Ulrika Saxon och Oscar Höglund, en av medgrundarna till Youtubenätverket United Screens, med Bonnier som delägare.

Vd för Toca Boca är Björn Jeffery, med bas i San Francisco. Antalet anställda ökade med 7 personer i fjol och uppgick vid årsskiftet till 23 personer.

Bonnier AB äger även Dagens Industri.

Läs mer: Unga användare het nisch för teknikbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer