Annons

Bonnier hoppas sälja Toca Boca innan nyår

Toca Boca har lanserat 29 appar sedan lanseringen 2011
Toca Boca har lanserat 29 appar sedan lanseringen 2011
Bonniers försäljning av Toca Boca rycker allt närmare. Ambitionen är att sälja hela bolaget, som gör pedagogiska appar för barn, redan innan årsskiftet, enligt en källa till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i augusti i år som Di Digital rapporterade att Bonnier anlitat en amerikansk investmentbank för att sälja framgångssagan Toca Boca, med sina pedagogiska barnappar. Uppgiften bekräftades delvis av Ulrika Saxon, affärsområdeschef och vd för Bonnier Growth Media och ledamot i Toca Bocas styrelse. Hon betonade dock att man letade efter nya affärspartners, som ville investera i bolaget och bli delägare.

Enligt Di Digitals källa ska huvudspåret dock hela tiden ha varit att sälja hela bolaget på ett bräde. Samtal om delägande ska främst vara ett första steg i denna process.

Banken bakom försäljningsprocessen är, enligt uppgift, Raine, en så kallad merchant bank med fokus på teknik, media och telekom. Bolaget har kontor i New York, Los Angeles, San Francisco, London och Shanghai.

Just nu återstår flera budgivare. Men förhoppningen är ändå att affären ska vara i hamn innan årsskiftet.

Hur mycket Bonnier skulle kunna kamma hem på en försäljning är svårt att säga. Men en källa i venture capital-sektorn har tidigare för Di Digital gissat att Toca Boca kan värderas till mellan 500 Mkr och en miljard kronor, om framtiden bedöms som ljus.

Ett möjligt problem är att flera nyckelpersoner, enligt uppgift, är på väg att sluta på bolaget.

Bonnierägda Toca Boca har annars utvecklats till ett riktigt succébolag. Sedan starten 2011 har man lanserat 29 internationella barnappar till plattformar som Apple, Amazon, Google.

Toca Boca har kontor i Stockholm, San Francisco och New York.

I fjol växte nettoomsättningem för Toca Boca AB med 28 procent till 82,1 miljoner kronor och rörelseresultatet landade på 11 miljoner kronor. Bolaget delade ut knappt 11 miljoner kronor i koncernbidrag till Tidnings AB Marieberg inom Bonnier AB. Resultatet landade dock på blygsamma 290.000 kronor.

Toca Boca har länge varit ett högprioriterat bolag inom Bonnier, med många nyckelpersoner i styrelsen. Ordförande i Toca Boca är Jonas von Hedenberg, investeringschef på Bonnier Growth Media. Andra ledamöter är Jonas Bonnier, tidigare koncernchef för Bonnier AB, Ulrika Saxon och Oscar Höglund, en av medgrundarna till Youtubenätverket United Screens, med Bonnier som delägare.

Vd för Toca Boca är Björn Jeffery, med bas i San Francisco. Antalet anställda ökade med 7 personer i fjol och uppgick vid årsskiftet till 23 personer. Enligt uppgift har bolaget närmre 75 anställda idag.

Di Digital har sökt Ulrika Saxon och Jonas von Hedenberg för en kommentar.

Bonnier AB äger även Dagens industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies