Annons

Bonnier-vd:n ser ingen framtid hos Readly: ”Alldeles för låg ersättning”

Bonnier News vd Anders Eriksson, Readlys app, och Readlys vd Maria Hedengren.
Bonnier News vd Anders Eriksson, Readlys app, och Readlys vd Maria Hedengren. Foto: Press.
Det finns ett tydligt missnöje mot de finansiella villkoren hos magasintjänsten Readly. Aller är öppna för vidare förhandlingar, men Bonnier utesluter i det närmaste helt en fortsättning. ”Den totala ersättningen från Readly är alldeles för låg”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förlaget Aller Media och tidningskoncernen Bonnier har valt att säga upp sina avtal med magasintjänsten Readly. Det är ett hårt slag för Readly eftersom deras titlar tillsammans har motsvarat drygt 30 procent av bolagets svenska utbud.

Läs mer: 30 procent av Readlys svenska material i fara – vd:n: ”En del av vardagen” 

Bonnier News har haft kvällstidningen Expressen och många av sina magasin tillgängliga i Readlys app, till exempel Damernas Värld och Privata Affärer. Men fram till 2021 kommer deras innehåll, steg för steg, att försvinna från plattformen.

Nu tar Bonnier News vd Anders Eriksson bladet från munnen. Enligt honom handlar beslutet om att koncernen framåt vill fokusera ännu hårdare på att dra in egna intäkter direkt från läsare och prenumeranter, snarare än att förlita sig på annonsintäkter.

”Tredjepartsdistributörer som Readly kan bidra på sista raden, om än på marginalen, när man driver en tydlig annonsstrategi. Men nu har vi lanserat 'Expressen Premium' och även börjat bygga digitala läsarintäkter bland våra magasin, då fungerar inte Readlys affärsmodell för oss”, säger han. 

Redan i dag arbetar företaget utefter denna strategi inom Dagens Nyheter och Dagens industri, som är två andra stora titlar inom Bonnier News. Dessa har inte funnits att läsa hos Readly.

Det handlar alltså inte om att ni är missnöjda med ersättningen från Readly?

”Nej, vi är inte missnöjda med hur intäkterna har fördelats mellan Readly och oss, den känns rimlig. Men däremot blir den totala ersättningen från Readly alldeles för låg för att kunna finansiera kvalitetsjournalistik. Det beror på att prispunkterna på marknaden varit för låga och att antalet användare varit för få”, säger Anders Eriksson.

Bonnier äger självt den konkurrerande tjänsten Wype, där kunderna kan betala 99 kronor i månaden för att få tillgång till koncernens 48 olika magasin.

”Vi har redan en tjänst som liknar Readly. Men vi kommer nog mer att fokusera på att paketera vårt innehåll i skräddarsydda produkter, för att möta våra läsares olika intressen. Inom Bonnier News har vi i dag 1,5 miljon prenumeranter, där huvuddelen är digitalt aktiva, och planen är att dra nytta av och öka den kundbasen”, säger han.

Readly ska noteras på Stockholmsbörsen redan på torsdag och Bonnier står för en stor andel av deras innehåll i Sverige. Det borde sätta er i en bra förhandlingssits. Finns det några sådana baktankar med ert avhopp? 

”Nej, det finns det inte. Det här är inget förhandlingsutspel, vi arbetar inte så, utan ett långsiktigt strategiskt beslut. Men däremot tycker vi att det är bra att Readly nu offentliggjort våra avsikter, för att inte skapa en märklig situation kopplat till deras börsnotering”, säger han.

Det låter som att möjligheterna att ni gör en tvärvändning och förlänger avtalet med Readly i det närmaste är lika med noll?

”I dagsläget känns det osannolikt. Vi ser som sagt inte att Readlys befintliga affärsmodell fungerar i Bonniers transformation, utan vi måste får mer utväxling på vårt digitala innehåll. Jag har väldigt svårt att se att vi ändrar oss, men jag kan så klart heller inte utesluta något helt och hållet”, säger Anders Eriksson.

Di har sökt Aller Media, som avböjer att ställa upp på en intervju. Men i ett mejl skriver Lotta Cederbom, kommersiell direktör, att bolaget inte utesluter en förlängning med Readly.

”Vi står inför nytt budgetår som börjar den 1 oktober och det är då naturligt att vi ser över våra avtal. I dagsläget så är vi inte nöjda med våra villkor och vi för en diskussion med Readly. I övrigt så har vi inga fler kommentarer”, uppger Lotta Cederbom.

Läs mer: Grundaren storsäljer i superhajpen – teckna inte Readly 

Fotnot: I sin roll som vd för Bonnier News är Anders Eriksson även vd för Dagens industri.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer