Hoppa till innehållet

Boom för startups inom e-hälsa – får 50 EU-miljoner

Tillsammans med Region Skåne och en rad nordiska aktörer satsar EU 50 miljoner kronor på att göra Skåne till en världsledande region inom uppkopplad hälsa. Pengarna ska komma minst 100 nordiska startupbolag till del.

Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.
Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.

Den europeiska regionala utvecklingsfonden Interreg har sagt ja till projektet New Industry Accelerator, ett projekt med en budget på 50 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att hjälpa minst 100 nordiska startups att växa och skapa minst 700 nya jobb inom området uppkopplad hälsa.

Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem

”Nu får vi resurser för att hjälpa startups med teknik, att hitta rätt kunder på nya marknader men också möjlighet att hjälpa till med vägledning i regulatoriska frågor som följer med den nya tekniken”, säger Marianne Larsson, innovationschef på Innovation Skåne som kommer att driva projektet.

Konkret innebär New Industry Accelerator bland annat att man bygger ett Connectivity Garage i Lund där bolag kan få hjälp med allt från att bygga prototyper till design och teknikutveckling. 

”Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem med det de behöver för att ta fram den och göra de tester som krävs”, säger Marianne Larsson.

Läs mer: Min Doktor sluter avtal med Trygg-Hansa

I Silicon Valley sätter man också upp ett program där bolag kan få hjälp att anpassa produkter till marknaden.

Uppkopplad hälsa har vuxit kraftigt de senast åren. Enligt en rapport från analysföretaget Research and Markets tidigare i år kommer den globala marknaden för uppkopplad digital hälsa att vara värd 115 miljarder dollar år 2025.

Av de minst 100 startups som ska få hjälp att ta fram prototyper och hitta kunder på kritiska marknader räknar Marianne Larsson med att 20 företag blir internationella snabbväxare.

”Det klassiska är att startups letar kapital för att kunna bygga prototyper och utveckla teknik och där ska vi fungera som ett smörjmedel. Mycket av våra pengar kommer att gå till resurser för att hjälpa bolag med teknologi och hjälpmedel som företagen snabbt kan komma ut internationellt”, säger hon.

New Industry Accelerator blir ingen klassisk accelerator eller inkubator. Marianne Larsson vill hellre se det som ett komplement.

”Vi ska ta ett helhetsgrepp på en snabbt växande jätteindustri och göra Norden till en ledande region i världen”, säger hon.

Projektet leds av Innovation Skåne i samarbete med Oslo Medtech i Norge, Cobis i Danmark och Sahlgrenska Science Park, Smile Incubator och Invest in Skåne från Sverige. Projektet löper över tre år.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera