Annons

Grundaren började blanka aktier i krisen – blev sedan vårdens bästa vän

Dan Castillo grundade en gång Onlinepizza – nu lägger han både tid och pengar på att stoppa spridningen av Covid-19.
Dan Castillo grundade en gång Onlinepizza – nu lägger han både tid och pengar på att stoppa spridningen av Covid-19.
Affärsängeln Dan Castillo såg en chans till snabba pengar på börsen i coronakrisens start – innan samvetet satte stopp. ”Vi förstod allvaret och ville vara en del av lösningen istället”, säger han om sin nya rörelse ”Wefightcovid.org”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Från Onlinepizza och senare Foodora gick Dan Castillo och blev affärsängel. Men allt det är pausat.

Nu har han istället plöjt ned fem miljoner kronor i sitt eget initiativ för att motverka spridningen av coronaviruset.

En första miljon har gått åt till att köpa skyddsmaterial, säger han. Fyra miljoner ligger som grundplåt i stiftelsen ”Stockholm pandemic resilience” där han hoppas kunna ta in mer pengar för att kunna köpa det som är, eller håller på att bli, en bristvara.

”Vi har fem team som jobbar med olika saker just nu. Totalt är vi 35 personer i det här projektet”, säger Dan Castillo.

Läs mer: Onlinepizza och Hungrig skrotas av tyska börsjätten: ”Gör ont i hjärtat”

Ett team jobbar uteslutande med att jaga svenska bolag inom plast- och textilindustrin för att se om de kan lockas till att ställa om sin produktion mot sjukvårdsutrustning.

Ett annat team samordnar hyrbilar från Hertz, OKQ8, Sixt och M från Volvo mobility som sjukvårdspersonal ska få tillgång till för att slippa åka kommunalt till jobbet.

”Om vi kan samla ihop 10 000 bilar som gör att personalen kommer 30 minuter snabbare till jobbet så är det 5000 timmar de kan lägga på att hjälpa sjuka”, konstaterar Dan Castillo.

Det tredje teamet består av entreprenörer som drar i sina kontakter i Kina för att få loss mer sjukhusmaterial därifrån.

Ytterligare ett team jobbar med digitala snabbutbildningar för personer som kan och vill hjälpa till.

Läs mer: Började hjälpa nyanlända till arbete – nu tar han sig an sparkade från Voi

Det femte teamet jobbar med covid-19-tester som Castillo och hans volontärkollegor köpt in och just nu validerar tillsammans med ett forskarlag från Karolinska institutet.

”Vi gör ett så kallat antikroppstest som tar reda på om du haft covid-19. Om du haft det kan du gå till jobbet. Vi tycker också att det är viktigt att göra sådana tester på barn till sjukvårdspersonal som då kan gå tillbaka till förskola eller vara med mor- eller farföräldrar utan problem”, säger han.

Det hans projekt lyckas jaga fram skickas vidare till Socialstyrelsen som också har den sambandscentral som håller ordning på alla inflöden.

”Där sitter några riktiga hjältar som verkligen jobbar hårt”, konstaterar Castillo och fortsätter:

”Vi kommer fortsätta med det här tills myndigheterna säger åt oss att sluta och att de själva har kontroll på läget.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer