Annons

Började hjälpa nyanlända till arbete – nu tar han sig an sparkade från Voi

Andreas König grundade Just tech tillsammans med Jonas Axelsson som har en bakgrund på bland annat Spotify. Nu ska de hjälpa uppsagda techarbetare i Sverige – från bland annat Voi – att hitta nya jobb.
Andreas König grundade Just tech tillsammans med Jonas Axelsson som har en bakgrund på bland annat Spotify. Nu ska de hjälpa uppsagda techarbetare i Sverige – från bland annat Voi – att hitta nya jobb.
Techbranschen har gått från att pausa nyanställningar till att säga upp befintlig personal på bara några veckor. Rekryterings-startupen ”Just tech” har kanske en lösning. ”Det förvånar att så många seniora personer skrivit upp sig”, säger grundaren Andreas König.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nej, det handlar inte bara om anställda från Voi, men bolaget bakom elsparkcyklarna är ett av de senaste exemplen på tillväxtbolag som sagt upp hundratals anställda.

Just tech är själva ett år gamla, sprungna ur Just Arrived som startade som rekryteringstjänst för nyanlända. Vid årsskiftet knoppades Just tech av och blev ett eget bolag.

”Vår huvudaffär är att rekrytera topptalanger utomlands för techbranschen i Sverige. Vi har tagit hit personer från Iran, Colombia och Venezuela till exempel”, säger grundaren och vd:n Andreas König.

Läs mer: Vois grundare talar ut om krisen: ”Ett helvete” 

Bolaget har blivit certifierat av Migrationsverket, vilket innebär att de kan snabba på processen med arbetstillstånd.

Men grundverksamheten har fått ett hastigt stopp.

Deras kunder har slutat rekrytera och runt om i branschen tvingas många lämna sina jobb.

Åtgärden från Just tech är en ny lista där personer som blivit av med jobbet kan skriva upp sig och där bolag som trots allt växer kan hitta personal.

”För vi ser trots allt att några områden ökar i dessa tider. ’Last mile’-tjänster (hemleveranser, Di:s anm.), nätläkarna och mat på nätet till exempel”, säger Andreas König och förklarar att den nya listan för att matcha jobbsökare från techsektorn med bolag som växer är ett sidoprojekt som är gratis för alla.

Läs mer: Rusning till nätpsykologer: ”Coronakrisen kan följas av pandemi i psykisk ohälsa”

De som vill stå med på listan skriver upp sig, den som vill rekrytera hör av sig.

”Det har gått knappt två dygn (torsdag kväll, Di:s anm.) men det är redan ett 100-tal som registrerat sig. Det som förvånar mig är att det är väldigt många seniora personer. Produktägare med tio års erfarenhet och app-utvecklare med mera.”

Han är övertygad om att det går att se något positivt i det som händer, även om det är svårt just nu, mitt i krisen.

”Jag tror att bolag som vuxit snabbt kan få en chans att analysera läget och kanske göra om lite där det gått för fort. Samtidigt som människor kommer att hitta nya utmaningar som är bättre för att de ska kunna förverkliga sig själva.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer